1. BIO napój sojowy/mleko/. Opakowanie Kartonik 1 l.typu Alpro lub produkt rownoważny…......................................... l 20
2 Bita śmietana w sprayu opak 250 ml typu Bacoma lub produkt rownoważny…............................................ szt 20
3 DESER -składający się z 2 warstw : mus smakowy a nad nimi bita śmietana. Smaki : czekolada, wanilia, karmel, truskawka. Opakowanie o pojemności min.160 g typu ZOTT, BAKOMA lub produkt równoważny ............................................................*/ szt 1800
4 Deser Mleczny z czekoladą i orzechami Opakowanie 1 szt. o pojemności min.55 g typu ZOTT lub produkt rownoważny, ............................................................*/ szt 1800
5 Drożdże - opakowanie kostka 0,1-0,2 kg ,typu Lasaffre,Lalemand lub produkt rownoważny ............................................................*/ kg 3
6 JOGURT owocowy- zwierający minimum 5 rodzajów zbóż np. pszenicy, jęczmienia, żyta, owsa, ryżu, gryki i prosa / oraz żywe bakterie jogurtowe o smaku: śliwkowy, truskawkowy, brzoskwiniowy, jabłkowo-gruszkowy. Opakowanie o pojemności min 140 g typu BAKOMA, ZOTT, DANONE lub produkt równoważny............................................................*/ szt 4000
7 Jogurt naturalny- o aksamitno-kremowej konsystencji, zawierający żywe kultury bakterii jogurtowych bez cukru o obniżonej zawartości tłuszczu maksymalnie 1,50%. Opakowanie o pojemności min. 150 g BAKOMA, Grajewo lub produkt równoważny ............................................................*/ szt 2400
8 Jogurt naturalny- stanowiący bazę do wszystkich sosów i dipów typ GRECKI, Bałkański. Barwa biała do lekko kremowej.konstystencja jednolita,zwarta w przekroju,zawartość tłuszczu 9-10% Opakowanie o pojemności min. 340 g BAKOMA, Mlekpol, Zott lub produkt równoważny............................................................*/ szt 900
9 Jogurt owocowy składający się z 2 pojemniczków,w mniejszym znajduje się wsad/różne smaki konfitur lub różne kształty płatek w czekoladzie,o kremowo aksamitnej konsystencji,zawierający żywe kultury bakterii np. Fantasia o wadze 106/122 gr- typu Maluta, Danone, Muller lub produkt równoważny............................................................*/ szt 2200
10 JOGURT owocowy- zawierający żywe kultury bakterii jogurtowych i duże kawałki owoców. O smaku: truskawka, pieczone jabłko, owoce leśne, brzoskwinia, poziomka, wiśnia, malina, kiwi, mango, ananas, banan. Opakowanie o pojemności min 140-150 g . typu ZOTT Jogobella, Mlekowita . lub produkt równoważny...........................................................*/ szt 6400
11 Jogurt typu greckiego z owocami/maliny,jagody i,t,p/produkowany z mleka pasteryzowanego,żywych kultur bakterii i aromatycznych owocow,kremowa konsystencja,nie zawiera tłuszczu-opak min 150 gr typu Piątnica lub produkt rownoważny…........................... szt 1500
12 Jogurt z owocami typu light -powinien zawierać naturalny cukier pochodzący z owocow i soków,różn smaki Opakowanie o pojemności min.150 g typu ZOTT Jogobella, Mlekowita, lub produkt równoważny............................................................*/ szt 120
13 KEFIR-orzezwiający napój mleczny,ukwaszony przy pomocy drożdży kefirowych i żywych kultur bakterii.płyn jednolity z pęcherzykami dwutlenku węgla lub bez pęcherzyków,dopuszcza się lekkie wydzielenie serwatki/do 3 mm/,barwa biała z odcieniem lekko kremowym,smak i zapach lekko kwasny ,do kwaśnego,charakterystyczny dla kefiru-lekko drożdżowy,Opakowanie o pojemności min. 200 g typu Maluta ,Danone lub produkt rownoważny ............................................................*/ szt 2000
14 Kremowy jogurt z musem owocowym-waga min 125 gr typu MiaMu-firmy Mlekowita lub produkt równoważny…....................... szt 1000
15 Majonez dekoracyjny - Klasy I gęsty koloru blado-żóltego typu Winiary lub produkt równoważny ............................................................*/ kg 700
16 Masło ekstra - o zawartości tłuszczu min 82 %, bez dodatku oleju, łatwe do rozsmarowywania.Masło extra jest produktem wysokotłuszczowym otrzymywanym wyłącznie z mleka krowiego w wyniku tzw.zmaślania odpowiednio przygotowanej śmietany lub śmietanki Opakowanie - kostka o wadze 200-300g typu Sieradz, Mlekowita, Warlubia łOWICZ . lub produkt równoważny............................................................*/ kg 1600
17 Masło klarowane opak min 250 gr max 1 kg,typu Mlekowita,Mleczna Dolina lub produkt rownoważny…....................... kg 10
18 Maślanka - naturalna,pasteryzowanao zawartości tłuszczu do2%,wzbogacona żywymi kulturami bakterii mlekowych opakowanie /kartonik lub butelka./o pojemności 1 l typu Mrągowo, Grajewo, ZOTT lub produkt równoważny ............................................................*/ l 100
19 Maślanka owocowa/różne smaki/wsad owocowy do 4%,pasteryzowana o zawartośći tłuszczu do2%,wzbogacona żywymi kulturami bakterii mlekowych,opakowanie/kartonik lub butelka/o pojemności 0.5-1 litr typu Mrągowo,Grajewo ;ub produkt równoważny…………………… litr 80
20 Mleko bez laktozy - opakowanie kartonik o pojemności min. 1 litra. Typu ŁACIATE ,Mlekovita LUB PRODUKT ROWNOWAŻNY............................................................*/ litr 24
21 Mleko kokosowe Opakowanie puszka o pojemności min 350g,typu Alpro,Tao-Tao lub produkt rownoważny…...................... szt 20
22 Mleko skondensowane niesłodzone - typu SM Gostyń,Pilos,Mlekowita opakowanie puszka lub kartonik o wadze min. 350g. . lub produkt równoważny...........................................................*/ szt 30
23 MLEKO Świeże 2% - typu Łaciate, opakowanie butelka plastikowa-pet o pojemności min. 1 litra. Lub produkt rownoważny ............................................................*/ litr 4000
24 MLEKO UHT 3,20% - opakowanie kartonik o pojemności min. 1 litra. Typu łowicz,Mlekowita lub produkt rownoważny............................................................*/ litr 6000
25 Mozzarella-małe kulki w zalewie.Ser podpuszczkowy,dojrzewający,wyrabiany z pasteryzowanego mleka krowiego,z parzonej masy serowej,w postaci spłaszczonej kulki zanurzonej w zalewie solankowej.opakowanie 125-150 gr typu ZOTT,Mlekowita,Euroser. lub produkt równoważny...........................................................*/ kg 100
26 Puszysty serek twarogowy/różne smaki/opakowanie o wadze 140-150 gr typu Almette lub produkt równoważny...........................................................*/ szt 120
27 Ser żółty typu tylżycki -kl. I o zawartości tłuszczu minimum 45% opakowanie- prostokąt o wadze 3-4 kg typu MALUTA, WARMIA lub produkt równoważny ............................................................*/ kg 150
28 SER GORGONZOLA - podpuszczkowy, miękki, dojrzewający ser pleśniowy produkt równoważny typu Igor lub produkt równoważny............................................................*/ kg 3
29 Ser Grana Padano - ser dojrzewający twardy blok ok. 1-1,5kg, Typu TEMAR lub produkt równoważny............................................................*/ kg 20
30 Ser Mascarpone - śmietankowo-kremowy, doskonały do tiramisu, spaghetti i pieczywa.ser dojrzewający,produkowany z mleka krowiego.masa tłusta,kremowa jednorodna o kolorze białawym.zawartość tłuszczu -rzędu 80% w suchej masie Opakowanie min 250. typu PIĄTNICA, lub produkt równoważny............................................................*/ kg 25
31 Ser miękki solankowy ,sałatkowo-kanapkowy tłusty typu FETA ,ser podpuszczkowy,dojrzewający,półmiękki, solankowy wyrabiany z pasteryzowanego mleka krowiego.kształy kostki z opływem wydzielającej się solanki.Barwa biała jednolita,konstystencja struktura-jednolita,zwarta,miękka,lekko krucha,niedopuszczalna zbyt miękka lub mazista, opakowanie kartonika o masie netto 270-300g typu MLEKOWITA lub produkt równoważny............................................................*/ kg 70
32 Ser morski-ser podpuszczkowy,dojrzewający,o zawartość tłuszczu co najmniej 45% w suchej masie,produkowane na bazie mleka krowiego,normalizowanego.-opakowanie blok o wadze 2,50-3 kg typu Mońki lub produkt równoważny………………………. kg 200
33 Ser Parmezan - jest serem twardym typu podpuszczkowego z centralnych Włoch,produkowany z mleka krowiego leżakującego w solance. Ser w postaci proszku Opakowanie 40-50g. Typu TEMAR lub produkt równoważny............................................................*/ kg 5
34 Ser pleśniowy -aromatyczny o delikatnej konstystencji typu Camembert,ser podpuszczkowy dojrzewający wyrabiany z mleka pasteryzowanego o ustalonej zawartości tłuszczupełnotłusty,pleśniowy,powierz- chnia pokryta białą pleśnią,dopuszcza się lekkie nierówności porostu pleśni i nieznaczne pomarszczenia skórki.konstystencja miękka,miąższ elastyczny,o smaku naturalnym,wędzonym.zielonym pieprzu,żurawinowym-opakowanie min.120 gr typu-Turek,Hochland lub produkt równoważny............................................................*/ kg 120
35 Ser Ricotta - miękki,niedojrzewający ser zwarowy produkowany z serwatki,pozostającej po serach podpuszczkowych/z mleka krowiego lub owczego/ poprzez długie gotowanie,przypominający twaróg,niesolony Zawartość tłuszczu 20-30%. Opakowanie 250-300g. Typu TEMAR lub produkt rownowazny ............................................................*/ kg 5
36 Ser topiony śmietankowy,ziołowy zwykły- powinien posiadać konsystencję kremową. Kostka min 100g typu Lactima, Polmlek, MLEKOWITA lub produkt równoważny............................................................*/ szt 220
37 Ser topiony zegary min. 25 gr- powinien posiadać konsystencję kremową. W opakowaniu powinno być 8 szt. trójkątnych serków w różnych smakach o łącznej wadze min 200g.Produkt powstały przy użyciu topników z serów podpuszczkowych dojrzewających jako podstawowego surowca oraz z innych produktów mleczarskich,z dodatkami pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego,zawierający około 60% tłuszczu w suchej masie.barwa i konstystencja jednolita,bez ziarnitości,smarowna: typu HOCHLAND lub produkt równoważny............................................................*/ szt 3000
38 Ser TORT CAMBOZOLA Z CZOSNKIEM typu TEMAR lub produkt równoważny............................................................*/ kg 5
39 SER TORT CHAMPINGNON z pieprzem, czosnkiem typu TEMAR lub produkt równoważny ............................................................*/ kg 5
40 Ser typu Lazur ROKPOL- podpuszczkowy ,miękki dojrzewający ser pleśniowy,ma głęboko przerośniętą pleśnią kruchy i kremowy miąższ o lekko słonawym smaku.typu Lazur lub produkt rownoważny............................................................*/ kg 30
41 SER VALBON brie - opakowanie 120-150g typu HOCHLAND, TUREK ,Mlekowita.. lub produkt równoważny ..........................................................*/ kg 25
42 Ser żółty MOZARELLA kl. I o zawartości tłuszczu minimum 45%, (opakowanie blok) typu, MLEKOWITA, WARMIA lub produkt równoważny............................................................*/ kg 15
43 Ser żółty salami - kl. I o zawartości tłuszczu minimum 45%, opakowanie o wadze 1-2kg typu WARMIA, OSM SIERPC, MLEKPOL lub produkt równoważny ............................................................*/ kg 130
43 Ser żółty typu EDAMSKI - kl. I o zawartości tłuszczu minimum 45%, opakowanie- blok o wadze 3-4 kg typu Łowicz , MASMAL, WARMIA lub produkt równoważny............................................................*/ kg 250
44 Ser żółty typu GOUDA/z dziurami/ - kl. I o zawartości tłuszczu w suchej masie minimum 48%,ser podpuszczkowy,dojrzewający wyrabiany z mleka pasteryzowanego o ustalonej zawartości tłuszczu opakowanie blok, typu , MALUTA, GRAJEWO lub produkt równoważny............................................................*/ kg 300
45 Ser żółty typu KRÓLEWSKI - klasy I powinien zawierać minimum 45% tłuszczu. Opakowanie jednostkowe -blok o wadze 3-4 kg typu OSM SIERPC, Kolno ............................................................*/ kg 200
46 Ser żółty typu Książęcy - kl. I o zawartości tłuszczu minimum 45%, (opakowanie blok) TYPU Żuromin, GRAJEWO, Mlekowita lub produkt równoważny ............................................................*/ kg 200
47 Ser żółty typu Masdamer -kl. I o zawartości tłuszczu w suchej masie minimum 40%, opakowanie blok o wadze 2-3 kg typu MALUTA, lub produkt równoważny ............................................................*/ kg 30
48 Ser żółty typu Podlaski - kl. I o zawartości tłuszczu minimum 45%, opakowanie jednostkowe -prostokąt o wadze 3-4 kg typu MALUTA, Warmia lub produkt równoważny ............................................................*/ kg 250
49 Ser żółty typu RYCKI - o zawartości tłuszczu minimum 45%, (opakowanie blok) typu RYKI, Grajewo lub produkt równoważny............................................................*/ kg 200
50 Serek homogenizowany- powinien być gęsty, o różnych smakach.czysty ,łagodny ,lekko kwaśny posmak pasteryzacji o wyraznym smaku i zapachu użytych dodatków.Konstystencja i struktura jednolita ,pastowata,dopuszcza się lekki wypływa serwatki i lekką mączystość.Zawartość tłuszczu nie mniej niż 3,50%,,różne smaki/naturalny,wanilia,truskawka itp/Opakowanie o pojemności min. 140 g. typu DANONE, Włoszczowa lub produkt równoważny ............................................................*/ szt 1200
51 Serek topiony pakowany w plastry powinien posiadać aromatyczny smak i delikatną konsystencję, różne smaki, opakowanie o wadze max 150g typu HOCHLAND, Lactima, Warmia lub produkt równoważny ............................................................*/ kg 110
52 Serek wiejski lekki -o zawartości tłuszczudo3,%,serek powinien być o konsystencji ziarnistej. Opakowanie kubeczek o wadze min. 150 g typu PIĄTNICA, Grajewo lub produkt równoważny ............................................................*/ szt 360
53 Śmietana 12 % typu ŁOWICZ,Mlekowita- homogenizowana opakowanie 0,2 - 0,5l lub produkt równoważny ............................................................*/ l 10
54 Śmietana 30 % -produkt mleczny otrzymywany w procesie odwirowywania mleka surowego. opakowanie kartonik 0,5 lub 1 litr, typu ŁOWICZ , MLEKOWITA, MLEKPOL lub produkt równoważny............................................................*/ l 1000
55 Śmietana 36 % - opakowanie kartonik 0,5 lub 1 litr, typu ŁOWICZ, MLEKOWITA lub produkt równoważny............................................................*/ l 820
56 Śmietana zakwaszana o zawartości tłuszczu 18 % - homogenizowana opakowanie 0,2 - 0,5l typu Piątnica lub produkt rownoważny............................................................*/ l 10
57 Twaróg śmietankowy- zmielony o zawartości tłuszczu maksymalnie 8%. Opakowanie: wiaderko o wadze min 1 kg max 5 kg typu PRESIDENT, Mlekowita lub produkt równoważny............................................................*/ kg 740
58 Twaróg wiejski tłusty,półtłusty - ser twarogowy niedojrzewający ,wyprodukowany z mleka pasteryzowanego przez odpowiednią obróbkęskrzepu uzyskanego przez dodatek zakwasu czystych kultur mleczarskich lub czystych kultur mleczarskich i podpuszczki.twaróg nie powinien posiadać konserwantow ani sztucznych dodatków.konstystencja i struktura-jednolita,zwarta be grudek. Hermetycznie zamknięty o wadze min 250 gr max 1 kg typu PIĄTNICA, Mlekpol lub produkt równoważny............................................................*/ kg 550
59 Twaróg wiejski chudy do 8% tłuszczu,wilgotny,soczysty o wysokiej wartości odżywczej,bogaty w wapń,sole mineralnei łatwo przyswajalne białko,bez konserwantów ani sztucznych dodatków. Hermetycznie zamknięty o wadze 200-300g typu PIĄTNICA, Mlekosz lub produkt równoważny ............................................................*/ kg 15
|