Przedmiotem zamówienia jest dostawa warzyw i owoców świeżych, mrożonych, przetworzonych, kiszonek, mrożonych produktów garmażeryjnych i suchych nasion warzyw strączkowych w asortymencie określonym w Formularzu cenowym stanowiącym Załącznik nr 2 do niniejszej specyfikacji. Towar dopuszczony do obrotu na terenie RP, zgodny z Polską Normą i powinien spełniać odpowiednie wymogi jakościowe zgodnie z warunkami wynikającymi z obowiązujących przepisów w szczególności ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j.Dz. U. z 2019 r., poz. 1252 ze zm.). Warzywa i owoce świeże, mrożone, przetworzone, kiszonki, mrożone produkty garmażeryjne i suche nasiona warzyw strączkowych są artykułami powszechnie dostępnymi o standardach jakościowych ustalonych w Polskich Normach. Przedmiot zamówienia nie generuje żadnych kosztów na etapie realizacji zamówienia, ponieważ zamawiane artykuły spożywcze w odpowiednich ilościach przeznaczone będą do bieżącej konsumpcji.
Warzywa i owoce powinny być świeże, jędrne bez uszkodzeń mechanicznych, wolne od szkodników
i zanieczyszczeń ziemią, wygląd, kształt i zapach właściwy dla danej odmiany.
Opakowania powinny być szczelne, bez uszkodzeń, oznakowane i zawierać informacje dotyczące min.: nazwy i adresu producenta, nazwy towaru, jego klasy jakości, daty produkcji, terminu przydatności do spożycia.
Dodatkowe wymagania dla produktów głęboko mrożonych: bez oznak rozmrożenia, opakowanie szczelne bez uszkodzeń, z wyraźnym opisem produktu i terminem ważności. Transport w temperaturze -18C.
Zamawiający w opisie przedmiotu zamówienia i projekcie umowy (Załącznik nr 5 do SIWZ) dokładnie określił standardy jakościowe odnoszące się do wszystkich istotnych dla Zamawiającego cech przedmiotu zamówienia.
Wspólny Słownik Zamówień (CPV): kod główny 15.30.00.00-1: Owoce, warzywa i podobne produkty.
Dostawy odbywać się będą sukcesywnie, zgodnie z zamówieniami częściowymi, składanymi telefonicznie określającymi każdorazowo asortyment i ilość, w terminach:
Część 1, 6, 7 – Warzywa świeże, kiszonki, jabłka – 1dzień
Część 2 – Ziemniaki – 4 dni
Część 3 – Warzywa i owoce przetworzone i zakonserwowane – 3 dni
Część 4 – Warzywa i owoce mrożone, wyroby garmażeryjne mrożone – 3 dni
Część 5 ––Warzywa strączkowe suche, łuskane – 3 dni
Wykonawca zabezpieczy należycie towar na czas przewozu. Opakowania, pojemniki przystosowane do przewozu danego asortymentu powinny być wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i spełniać wymogi sanitarno-higieniczne tj. czyste, odpowiednio zabezpieczone przed deszczem i śniegiem. Wykonawca ponosi całkowitą odpowiedzialność za dostawę i jakość dostarczanego towaru.
Przedmiot zamówienia Wykonawca dostarczy na własny koszt i ryzyko do magazynu żywnościowego w siedzibie Zamawiającego. Zjazd do magazynu żywnościowego na terenie Szpitala drogą przy nachyleniu 13% w kierunku magazynu, zakończoną zakrętem o kącie ok. 90º.
Wykonawca zobowiązany jest zrealizować zamówienie na zasadach i warunkach opisanych w Projekcie umowy stanowiącym Załącznik nr 5 do SIWZ.
Zamawiający dopuszcza składanie ofert równoważnych.
Zamawiający dopuszcza udział podwykonawców. Zamawiający żąda wskazania przez Wykonawcę w ofercie części zamówienia, której wykonanie powierzy podwykonawcom.
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia:
Część 1 – Świeże warzywa, jabłka oraz kiszonki.
1. Przedmiot zamówienia został opisany przy pomocy nazw i kodów określonych we Wspólnym Słowniku Zamówień.
Wspólny słownik zamówień kod główny CPV 15300000-1 owoce, warzywa i podobne produkty
CPV 15330000-0 przetworzone warzywa
CPV 03222321-9 jabłka
2. Dostarczane produkty (kiszonki) muszą być zapakowane w oryginalne opakowania producenta umożliwiające stwierdzenie terminu przydatności do spożycia, zweryfikowanie ich składu oraz w gramaturze wskazanej w Formularzu cenowym. Warzywa świeże i jabłka powinny być dostarczane w skrzynkach/ workach/ siatkach bez oznak zepsucia, zaparzenia, nadmiernego zawilgocenia, widocznej pleśni.
ZNAKOWANIE: zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności oraz ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2019 poz. 1252).
ŚRODKI TRANSPORTU: zgodnie z rozdziałem IV załącznika II do rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych powinny być utrzymywane w czystości i w dobrym stanie technicznym, aby chronić żywność przed zanieczyszczeniem. Muszą być tak zaprojektowane i skonstruowane, by możliwe było ich właściwe czyszczenie i/lub dezynfekcja.
JAKOŚĆ, HIGIENA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOSCI: Dostarczony towar powinien być pozbawiony zanieczyszczeń fizycznych, chemicznych, bez oznak i obecności pleśni, szkodników, bez zanieczyszczeń mikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych i spełniać wymagania następujących aktów prawnych:
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2019 poz. 1252)
Rozporządzenie (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych
Rozporządzenie (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (WE) NR 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności
3. Szczegółowe wymagania dla poszczególnych rodzajów produktów będących przedmiotem zamówienia:
Klasa jakości dostarczanego towaru - I
Jabłka – małej/ średniej wielkości, optymalnie o gramaturze 100-140g.
Część 2 - Ziemniaki
1. Przedmiot zamówienia został opisany przy pomocy nazw i kodów określonych we Wspólnym Słowniku Zamówień.
Wspólny słownik zamówień kod główny CPV 15300000-1 owoce, warzywa i podobne produkty
CPV 03212100-1 ziemniaki
2. Dostarczane produkty powinny być dostarczane w workach do 25 kg, ziemniaki bez widocznego kiełkowania/ zakwitania, bez oznak pleśni i innych zanieczyszczeń.
ZNAKOWANIE: zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności oraz ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2019 poz. 1252).
ŚRODKI TRANSPORTU: zgodnie z rozdziałem IV załącznika II do rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych powinny być utrzymywane w czystości i w dobrym stanie technicznym, aby chronić żywność przed zanieczyszczeniem. Muszą być tak zaprojektowane i skonstruowane, by możliwe było ich właściwe czyszczenie i/lub dezynfekcja.
JAKOŚĆ, HIGIENA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOSCI: Dostarczony towar powinien być pozbawiony zanieczyszczeń fizycznych, chemicznych, bez oznak i obecności pleśni, szkodników, bez zanieczyszczeń mikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych i spełniać wymagania następujących aktów prawnych:
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2019 poz. 1252)
Rozporządzenie (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych
Rozporządzenie (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego
Część 3 - Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane
1. Przedmiot zamówienia został opisany przy pomocy nazw i kodów określonych we Wspólnym Słowniku Zamówień.
Wspólny słownik zamówień kod główny CPV 15300000-1 owoce, warzywa i podobne produkty
CPV 15330000-0 przetworzone owoce i warzywa
2. Dostarczane produkty muszą być zapakowane w oryginalne opakowania producenta umożliwiające stwierdzenie terminu przydatności do spożycia, zweryfikowanie ich składu oraz w gramaturze wskazanej w Formularzu cenowym.
ZNAKOWANIE: zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności oraz ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2019 poz. 1252).
ŚRODKI TRANSPORTU: zgodnie z rozdziałem IV załącznika II do rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych powinny być utrzymywane w czystości i w dobrym stanie technicznym, aby chronić żywność przed zanieczyszczeniem. Muszą być tak zaprojektowane i skonstruowane, by możliwe było ich właściwe czyszczenie i/lub dezynfekcja.
JAKOŚĆ, HIGIENA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOSCI: Dostarczony towar powinien być pozbawiony zanieczyszczeń fizycznych, chemicznych, bez oznak i obecności pleśni, szkodników, bez zanieczyszczeń mikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych i spełniać wymagania następujących aktów prawnych:
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2019 poz. 1252)
Rozporządzenie (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych
Rozporządzenie (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (WE) NR 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności
Część 4 - Warzywa i owoce mrożone oraz wyroby garmażeryjne mrożone
1. Przedmiot zamówienia został opisany przy pomocy nazw i kodów określonych we Wspólnym Słowniku Zamówień.
Wspólny słownik zamówień:
CPV 15300000-1 owoce, warzywa i podobne produkty
CPV 15896000-5 produkty głęboko mrożone
CPV 15331170-9 warzywa i owoce mrożone
Część 5- Warzywa strączkowe suche i łuskane
1. Przedmiot zamówienia został opisany przy pomocy nazw i kodów określonych we Wspólnym Słowniku Zamówień.
Wspólny słownik zamówień:
CPV 03212200-2- warzywa strączkowe suszone, łuskane
2. Dostarczane produkty muszą być zapakowane w oryginalne opakowania producenta umożliwiające stwierdzenie terminu przydatności do spożycia, zweryfikowanie ich składu oraz w gramaturze wskazanej w Formularzu cenowym.
ZNAKOWANIE: zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności oraz ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2019 poz. 1252).
ŚRODKI TRANSPORTU: zgodnie z rozdziałem IV załącznika II do rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych powinny być utrzymywane w czystości i w dobrym stanie technicznym, aby chronić żywność przed zanieczyszczeniem. Muszą być tak zaprojektowane i skonstruowane, by możliwe było ich właściwe czyszczenie i/lub dezynfekcja.
JAKOŚĆ, HIGIENA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOSCI: Dostarczony towar powinien być pozbawiony zanieczyszczeń fizycznych, chemicznych, bez oznak i obecności pleśni, szkodników, bez zanieczyszczeń mikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych i spełniać wymagania następujących aktów prawnych:
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2019 poz. 1252)
Rozporządzenie (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych
Rozporządzenie (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (WE) NR 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności
3. Szczegółowe wymagania dla poszczególnych rodzajów produktów będących przedmiotem zamówienia:
towar przewożony w odpowiednich warunkach, brak oznak rozmrożenia, temperatura przy przyjęciu min – 18 °C
produkty garmażeryjne mrożone z nadzieniem – zawartość farszu nie mniej niż 30%
Część 6 - Świeże owoce sezonowe
Część 7 - Owoce świeże
Wymagania dla Części 7 i 8
1. Przedmiot zamówienia został opisany przy pomocy nazw i kodów określonych we Wspólnym Słowniku Zamówień.
Wspólny słownik zamówień:
CPV 03220000-9- warzywa, owoce i orzechy
CPV03222000-3- owoce i orzechy
2. Dostarczane produkty muszą być zapakowane w opakowania, skrzynki przeznaczone do transportu żywności, o określonej gramaturze. Świeże, bez oznak pleśni i innych zanieczyszczeń.
ZNAKOWANIE: zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności oraz ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2019 poz. 1252).
ŚRODKI TRANSPORTU: zgodnie z rozdziałem IV załącznika II do rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych powinny być utrzymywane w czystości i w dobrym stanie technicznym, aby chronić żywność przed zanieczyszczeniem. Muszą być tak zaprojektowane i skonstruowane, by możliwe było ich właściwe czyszczenie i/lub dezynfekcja.
JAKOŚĆ, HIGIENA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOSCI: Dostarczony towar powinien być pozbawiony zanieczyszczeń fizycznych, chemicznych, bez oznak i obecności pleśni, szkodników, bez zanieczyszczeń mikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych i spełniać wymagania następujących aktów prawnych:
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2019 poz. 1252)
Rozporządzenie (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych
Rozporządzenie (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (WE) NR 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności
3. Szczegółowe wymagania dla poszczególnych rodzajów produktów będących przedmiotem zamówienia:
klasa dostarczanego towaru 1;
owoce sezonowe zamawiane i dostarczane we właściwym dla nich sezonie;
mandarynki, nektarynki i gruszki wielkość 100g;
kiwi 80-100g;
banan 120-150g;
pomarańcza 150g.
|
| GuidZP400 |
3061e33f-8d9d-4559-96f9-7c574bb60303
|
| Biuletyn |
772089-N-2020
|
| Zamawiajacy nazwa |
Wojewódzki Szpital Psychiatryczny im. Tadeusza Bilikiewicza w Gdańsku
|
| Regon |
29346200000000
|
| Zamawiajacy adres ulica |
ul. Srebrniki
|
| Zamawiajacy adres numer domu |
17
|
| Zamawiajacy miejscowosc |
Gdańsk
|
| Zamawiajacy kod pocztowy |
80-282
|
| Zamawiajacy panstwo |
Polska
|
| Zamawiajacy wojewodztwo |
pomorskie
|
| Zamawiajacy telefon |
58 52 47 500
|
| Zamawiajacy fax |
585 247 520
|
| Zamawiajacy email |
dzpublicznych@wsp-bilikiewicz.pl
|
| Adres strony url |
www.wsp-bilikiewicz.pl
|
| Zamieszczanie obowiazkowe |
1
|
| Ogloszenie dotyczy |
1
|
| Czy finansowane z unii |
2
|
| Czy ubiegac zaklady pracy |
2
|
| Minimalny procent zatrudnienia |
0%
|
| Rodzaj zamawiajacego |
8
|
| Rodzaj zamawiajacego inny |
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
|
| Czy dostep dokumentow zamowienia |
1
|
| Dostep dokumentow zamowienia |
https://platformazakupowa.pl/pn/wsp_bilikiewicz/proceedings
|
| Czy zamieszczona bedzie specyfikacja |
1
|
| Zamieszczona bedzie specyfikacja |
https://platformazakupowa.pl/pn/wsp_bilikiewicz/proceedings
|
| Czy oferty wnioski dostepne |
1
|
| Oferty wnioski dostepne |
https://platformazakupowa.pl/pn/wsp_bilikiewicz/proceedings
|
| Czy dopuszczone wymagane przeslanie ofert |
1
|
| Dopuszczone wymagane przeslanie ofert inny |
Przesłanie ofert w formie pisemnej - za pośrednictwem operatora pocztowego, w rozumieniu Ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. – Prawo pocztowe, osobiście lub za pośrednictwem posłańca.
|
| Dopuszczone wymagane przeslanie ofert adres |
Siedziba Zamawiającego przy ul. Srebrniki 17 w Gdańsku – pok. 4
|
| Nazwa nadana zamowieniu |
Dostawa warzyw i owoców świeżych, mrożonych, przetworzonych, kiszonek, mrożonych produktów garmażeryjnych i suchych nasion warzyw strączkowych
|
| Numer referencyjny |
Adm 20/2020
|
| Rodzaj zamowienia |
1
|
| Czy podzielone na czesci |
1
|
| Okreslenie przedmiotu |
Przedmiotem zamówienia jest dostawa warzyw i owoców świeżych, mrożonych, przetworzonych, kiszonek, mrożonych produktów garmażeryjnych i suchych nasion warzyw strączkowych w asortymencie określonym w Formularzu cenowym stanowiącym Załącznik nr 2 do niniejszej specyfikacji. Towar dopuszczony do obrotu na terenie RP, zgodny z Polską Normą i powinien spełniać odpowiednie wymogi jakościowe zgodnie z warunkami wynikającymi z obowiązujących przepisów w szczególności ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j.Dz. U. z 2019 r., poz. 1252 ze zm.). Warzywa i owoce świeże, mrożone, przetworzone, kiszonki, mrożone produkty garmażeryjne i suche nasiona warzyw strączkowych są artykułami powszechnie dostępnymi o standardach jakościowych ustalonych w Polskich Normach. Przedmiot zamówienia nie generuje żadnych kosztów na etapie realizacji zamówienia, ponieważ zamawiane artykuły spożywcze w odpowiednich ilościach przeznaczone będą do bieżącej konsumpcji.
Warzywa i owoce powinny być świeże, jędrne bez uszkodzeń mechanicznych, wolne od szkodników
i zanieczyszczeń ziemią, wygląd, kształt i zapach właściwy dla danej odmiany.
Opakowania powinny być szczelne, bez uszkodzeń, oznakowane i zawierać informacje dotyczące min.: nazwy i adresu producenta, nazwy towaru, jego klasy jakości, daty produkcji, terminu przydatności do spożycia.
Dodatkowe wymagania dla produktów głęboko mrożonych: bez oznak rozmrożenia, opakowanie szczelne bez uszkodzeń, z wyraźnym opisem produktu i terminem ważności. Transport w temperaturze -18C.
Zamawiający w opisie przedmiotu zamówienia i projekcie umowy (Załącznik nr 5 do SIWZ) dokładnie określił standardy jakościowe odnoszące się do wszystkich istotnych dla Zamawiającego cech przedmiotu zamówienia.
Wspólny Słownik Zamówień (CPV): kod główny 15.30.00.00-1: Owoce, warzywa i podobne produkty.
Dostawy odbywać się będą sukcesywnie, zgodnie z zamówieniami częściowymi, składanymi telefonicznie określającymi każdorazowo asortyment i ilość, w terminach:
Część 1, 6, 7 – Warzywa świeże, kiszonki, jabłka – 1dzień
Część 2 – Ziemniaki – 4 dni
Część 3 – Warzywa i owoce przetworzone i zakonserwowane – 3 dni
Część 4 – Warzywa i owoce mrożone, wyroby garmażeryjne mrożone – 3 dni
Część 5 ––Warzywa strączkowe suche, łuskane – 3 dni
Wykonawca zabezpieczy należycie towar na czas przewozu. Opakowania, pojemniki przystosowane do przewozu danego asortymentu powinny być wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i spełniać wymogi sanitarno-higieniczne tj. czyste, odpowiednio zabezpieczone przed deszczem i śniegiem. Wykonawca ponosi całkowitą odpowiedzialność za dostawę i jakość dostarczanego towaru.
Przedmiot zamówienia Wykonawca dostarczy na własny koszt i ryzyko do magazynu żywnościowego w siedzibie Zamawiającego. Zjazd do magazynu żywnościowego na terenie Szpitala drogą przy nachyleniu 13% w kierunku magazynu, zakończoną zakrętem o kącie ok. 90º.
Wykonawca zobowiązany jest zrealizować zamówienie na zasadach i warunkach opisanych w Projekcie umowy stanowiącym Załącznik nr 5 do SIWZ.
Zamawiający dopuszcza składanie ofert równoważnych.
Zamawiający dopuszcza udział podwykonawców. Zamawiający żąda wskazania przez Wykonawcę w ofercie części zamówienia, której wykonanie powierzy podwykonawcom.
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia:
Część 1 – Świeże warzywa, jabłka oraz kiszonki.
1. Przedmiot zamówienia został opisany przy pomocy nazw i kodów określonych we Wspólnym Słowniku Zamówień.
Wspólny słownik zamówień kod główny CPV 15300000-1 owoce, warzywa i podobne produkty
CPV 15330000-0 przetworzone warzywa
CPV 03222321-9 jabłka
2. Dostarczane produkty (kiszonki) muszą być zapakowane w oryginalne opakowania producenta umożliwiające stwierdzenie terminu przydatności do spożycia, zweryfikowanie ich składu oraz w gramaturze wskazanej w Formularzu cenowym. Warzywa świeże i jabłka powinny być dostarczane w skrzynkach/ workach/ siatkach bez oznak zepsucia, zaparzenia, nadmiernego zawilgocenia, widocznej pleśni.
ZNAKOWANIE: zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności oraz ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2019 poz. 1252).
ŚRODKI TRANSPORTU: zgodnie z rozdziałem IV załącznika II do rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych powinny być utrzymywane w czystości i w dobrym stanie technicznym, aby chronić żywność przed zanieczyszczeniem. Muszą być tak zaprojektowane i skonstruowane, by możliwe było ich właściwe czyszczenie i/lub dezynfekcja.
JAKOŚĆ, HIGIENA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOSCI: Dostarczony towar powinien być pozbawiony zanieczyszczeń fizycznych, chemicznych, bez oznak i obecności pleśni, szkodników, bez zanieczyszczeń mikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych i spełniać wymagania następujących aktów prawnych:
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2019 poz. 1252)
Rozporządzenie (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych
Rozporządzenie (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (WE) NR 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności
3. Szczegółowe wymagania dla poszczególnych rodzajów produktów będących przedmiotem zamówienia:
Klasa jakości dostarczanego towaru - I
Jabłka – małej/ średniej wielkości, optymalnie o gramaturze 100-140g.
Część 2 - Ziemniaki
1. Przedmiot zamówienia został opisany przy pomocy nazw i kodów określonych we Wspólnym Słowniku Zamówień.
Wspólny słownik zamówień kod główny CPV 15300000-1 owoce, warzywa i podobne produkty
CPV 03212100-1 ziemniaki
2. Dostarczane produkty powinny być dostarczane w workach do 25 kg, ziemniaki bez widocznego kiełkowania/ zakwitania, bez oznak pleśni i innych zanieczyszczeń.
ZNAKOWANIE: zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności oraz ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2019 poz. 1252).
ŚRODKI TRANSPORTU: zgodnie z rozdziałem IV załącznika II do rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych powinny być utrzymywane w czystości i w dobrym stanie technicznym, aby chronić żywność przed zanieczyszczeniem. Muszą być tak zaprojektowane i skonstruowane, by możliwe było ich właściwe czyszczenie i/lub dezynfekcja.
JAKOŚĆ, HIGIENA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOSCI: Dostarczony towar powinien być pozbawiony zanieczyszczeń fizycznych, chemicznych, bez oznak i obecności pleśni, szkodników, bez zanieczyszczeń mikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych i spełniać wymagania następujących aktów prawnych:
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2019 poz. 1252)
Rozporządzenie (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych
Rozporządzenie (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego
Część 3 - Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane
1. Przedmiot zamówienia został opisany przy pomocy nazw i kodów określonych we Wspólnym Słowniku Zamówień.
Wspólny słownik zamówień kod główny CPV 15300000-1 owoce, warzywa i podobne produkty
CPV 15330000-0 przetworzone owoce i warzywa
2. Dostarczane produkty muszą być zapakowane w oryginalne opakowania producenta umożliwiające stwierdzenie terminu przydatności do spożycia, zweryfikowanie ich składu oraz w gramaturze wskazanej w Formularzu cenowym.
ZNAKOWANIE: zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności oraz ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2019 poz. 1252).
ŚRODKI TRANSPORTU: zgodnie z rozdziałem IV załącznika II do rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych powinny być utrzymywane w czystości i w dobrym stanie technicznym, aby chronić żywność przed zanieczyszczeniem. Muszą być tak zaprojektowane i skonstruowane, by możliwe było ich właściwe czyszczenie i/lub dezynfekcja.
JAKOŚĆ, HIGIENA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOSCI: Dostarczony towar powinien być pozbawiony zanieczyszczeń fizycznych, chemicznych, bez oznak i obecności pleśni, szkodników, bez zanieczyszczeń mikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych i spełniać wymagania następujących aktów prawnych:
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2019 poz. 1252)
Rozporządzenie (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych
Rozporządzenie (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (WE) NR 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności
Część 4 - Warzywa i owoce mrożone oraz wyroby garmażeryjne mrożone
1. Przedmiot zamówienia został opisany przy pomocy nazw i kodów określonych we Wspólnym Słowniku Zamówień.
Wspólny słownik zamówień:
CPV 15300000-1 owoce, warzywa i podobne produkty
CPV 15896000-5 produkty głęboko mrożone
CPV 15331170-9 warzywa i owoce mrożone
Część 5- Warzywa strączkowe suche i łuskane
1. Przedmiot zamówienia został opisany przy pomocy nazw i kodów określonych we Wspólnym Słowniku Zamówień.
Wspólny słownik zamówień:
CPV 03212200-2- warzywa strączkowe suszone, łuskane
2. Dostarczane produkty muszą być zapakowane w oryginalne opakowania producenta umożliwiające stwierdzenie terminu przydatności do spożycia, zweryfikowanie ich składu oraz w gramaturze wskazanej w Formularzu cenowym.
ZNAKOWANIE: zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności oraz ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2019 poz. 1252).
ŚRODKI TRANSPORTU: zgodnie z rozdziałem IV załącznika II do rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych powinny być utrzymywane w czystości i w dobrym stanie technicznym, aby chronić żywność przed zanieczyszczeniem. Muszą być tak zaprojektowane i skonstruowane, by możliwe było ich właściwe czyszczenie i/lub dezynfekcja.
JAKOŚĆ, HIGIENA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOSCI: Dostarczony towar powinien być pozbawiony zanieczyszczeń fizycznych, chemicznych, bez oznak i obecności pleśni, szkodników, bez zanieczyszczeń mikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych i spełniać wymagania następujących aktów prawnych:
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2019 poz. 1252)
Rozporządzenie (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych
Rozporządzenie (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (WE) NR 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności
3. Szczegółowe wymagania dla poszczególnych rodzajów produktów będących przedmiotem zamówienia:
towar przewożony w odpowiednich warunkach, brak oznak rozmrożenia, temperatura przy przyjęciu min – 18 °C
produkty garmażeryjne mrożone z nadzieniem – zawartość farszu nie mniej niż 30%
Część 6 - Świeże owoce sezonowe
Część 7 - Owoce świeże
Wymagania dla Części 7 i 8
1. Przedmiot zamówienia został opisany przy pomocy nazw i kodów określonych we Wspólnym Słowniku Zamówień.
Wspólny słownik zamówień:
CPV 03220000-9- warzywa, owoce i orzechy
CPV03222000-3- owoce i orzechy
2. Dostarczane produkty muszą być zapakowane w opakowania, skrzynki przeznaczone do transportu żywności, o określonej gramaturze. Świeże, bez oznak pleśni i innych zanieczyszczeń.
ZNAKOWANIE: zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności oraz ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2019 poz. 1252).
ŚRODKI TRANSPORTU: zgodnie z rozdziałem IV załącznika II do rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych powinny być utrzymywane w czystości i w dobrym stanie technicznym, aby chronić żywność przed zanieczyszczeniem. Muszą być tak zaprojektowane i skonstruowane, by możliwe było ich właściwe czyszczenie i/lub dezynfekcja.
JAKOŚĆ, HIGIENA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOSCI: Dostarczony towar powinien być pozbawiony zanieczyszczeń fizycznych, chemicznych, bez oznak i obecności pleśni, szkodników, bez zanieczyszczeń mikrobiologicznych i bakterii chorobotwórczych i spełniać wymagania następujących aktów prawnych:
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2019 poz. 1252)
Rozporządzenie (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych
Rozporządzenie (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (WE) NR 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności
3. Szczegółowe wymagania dla poszczególnych rodzajów produktów będących przedmiotem zamówienia:
klasa dostarczanego towaru 1;
owoce sezonowe zamawiane i dostarczane we właściwym dla nich sezonie;
mandarynki, nektarynki i gruszki wielkość 100g;
kiwi 80-100g;
banan 120-150g;
pomarańcza 150g.
|
| Cpv glowny przedmiot |
15300000-1
|
| Szacunkowa wartosc zamowienia calosc |
0,00
|
| Data rozpoczecia |
2021-03-01T00:00:00+01:00
|
| Data zakonczenia |
2022-02-28T00:00:00+01:00
|
| Okreslenie warunkow |
Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie. Ocena
spełnienia wyżej wskazanego warunku nastąpi na podstawie przedstawionego przez Wykonawcę
oświadczenia, w oparciu o wzór – Załącznik nr 4 do SIWZ
|
| Sytuacja finansowa okreslenie warunkow |
Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie. Ocena
spełnienia wyżej wskazanego warunku nastąpi na podstawie przedstawionego przez Wykonawcę
oświadczenia, w oparciu o wzór – Załącznik nr 4 do SIWZ
|
| Zdolnosc techniczna okreslenie warunkow |
Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie. Ocena
spełnienia wyżej wskazanego warunku nastąpi na podstawie przedstawionego przez Wykonawcę
oświadczenia, w oparciu o wzór – Załącznik nr 4 do SIWZ
|
| Czy oswiadczenie niepodleganiu wykluczenia |
1
|
| Inne dokumenty niewymienione |
Formularz ofertowy, formularz cenowy, OŚWIADCZENIE o przynależności lub braku przynależności do
tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 p.z.p.
|
| Czy dopuszcza zlozenie katalogow elektronicznych |
1
|
| Zmiana umowy |
1
|
| Zmiana umowy tekst |
1. Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany stawki podatku VAT w dostosowaniu do obowiązujących w dniu wystawienia faktury przepisów prawnych, przy czym zmianie ulegnie wyłącznie stawka i wartość VAT oraz cena brutto, cena netto pozostanie bez zmian. W takiej sytuacji strony zawrą aneks do umowy na wniosek Wykonawcy.
2. Do umowy ma zastosowanie przepis art. 144 ustawy Prawo zamówień publicznych.
3. Strony dopuszczają możliwość zmiany umowy w następujących przypadkach:
1) zmian w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy, które nie są istotne w rozumieniu art. 144 ust. 1e ustawy – Prawo zamówień publicznych;
2) zmian, w tym o charakterze istotnym w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy – pod warunkiem wyrażenia na nie zgody przez Zamawiającego tj. w sytuacjach:
a) zmiany terminu wykonania zamówienia, w razie wystąpienia siły wyższej mającej bezpośredni wpływ na terminowość dostawy. Siła wyższa, o której mowa to zdarzenie niezależne od Wykonawcy, nie stanowiące jego problemów organizacyjnych, którego strony umowy nie mogły przewidzieć, któremu nie mogły zapobiec, ani któremu nie mogły przeciwdziałać, a które uniemożliwiają Wykonawcy wykonanie w części lub w całości jego zobowiązania wynikającego z niniejszej umowy albo mającej bezpośredni wpływ na terminowość dostawy. Strony za okoliczności siły wyższej uznają: ogłoszone stany klęski żywiołowe, w tym powódź i trzęsienie ziemi, upadek statku powietrznego, strajki generalne lub lokalne, działania wojenne lub ogłoszenie stanu wojennego, atak terrorystyczny,
b) zmiany warunków realizacji i zakresu przedmiotowego umowy niezbędne do prawidłowej realizacji zamówienia ` związane z zaistnieniem niemożliwych do wcześniejszego przewidzenia i niezależnych od stron umowy okoliczności powodujących rezygnację lub wyłączenie z realizacji określonego zakresu przedmiotu zamówienia z punktu widzenia Zamawiającego, przy jednoczesnym obniżeniu wynagrodzenia umownego o wartość niezrealizowanych elementów przedmiotu zamówienia,
c) zmiany terminu wykonania zamówienia wskutek wystąpienia okoliczności leżących wyłącznie po stronie Zamawiającego, w tym w szczególności wstrzymanie dostawy przez Zamawiającego,
d) w sytuacji wskazanej w § 4 ust. 8 umowy.
4. Strona występująca o zmianę postanowień niniejszej umowy zobowiązana jest do udokumentowania zaistnienia okoliczności, o których mowa w ust. 3. Wniosek o zmianę postanowień niniejszej umowy musi być wyrażony na piśmie.
5. Strony zobowiązane są do wzajemnego powiadomienia się o zmianach ich danych wskazanych w komparycji umowy, pod rygorem uznania korespondencji wysłanej na dotychczasowe dane ze skutkiem doręczenia.
|
| IV 4 4 data |
2021-01-21T00:00:00+01:00
|
| IV 4 4 godzina |
10:00
|
| IV 4 4 jezyki |
polski
|
| IV 4 5 okres |
30
|
| Zalacznik czesc nr |
1
|
| Zalacznik nazwa |
Świeże warzywa, jabłka oraz kiszonki.
|
| Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15300000-1
|
| Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
| Zalacznik data rozpoczecia |
2021-03-01T00:00:00+01:00
|
| Zalacznik data zakonczenia |
2022-02-28T00:00:00+01:00
|
| Zalacznik krotki opis |
36 pozycji Formularza cenowego
|
| | |
| Zalacznik czesc nr |
2
|
| Zalacznik nazwa |
Ziemniaki
|
| Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15300000-1
|
| Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
| Zalacznik data rozpoczecia |
2021-03-01T00:00:00+01:00
|
| Zalacznik data zakonczenia |
2022-02-28T00:00:00+01:00
|
| Zalacznik krotki opis |
2 pozycje Formularza cenowego
|
| | |
| Zalacznik czesc nr |
3
|
| Zalacznik nazwa |
Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane
|
| Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15300000-1
|
| Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
| Zalacznik data rozpoczecia |
2021-03-01T00:00:00+01:00
|
| Zalacznik data zakonczenia |
2022-02-28T00:00:00+01:00
|
| Zalacznik krotki opis |
22 pozycje Formularza cenowego
|
| | |
| Zalacznik czesc nr |
4
|
| Zalacznik nazwa |
Warzywa i owoce mrożone oraz wyroby garmażeryjne mrożone
|
| Zalacznik cpv glowny przedmiot |
15300000-1
|
| Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
| Zalacznik data rozpoczecia |
2021-03-01T00:00:00+01:00
|
| Zalacznik data zakonczenia |
2022-02-28T00:00:00+01:00
|
| Zalacznik krotki opis |
25 pozycji Formularza cenowego
|
| | |
| Zalacznik czesc nr |
5
|
| Zalacznik nazwa |
Warzywa strączkowe suche i łuskane
|
| Zalacznik cpv glowny przedmiot |
03212200-2
|
| Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
| Zalacznik data rozpoczecia |
2021-03-01T00:00:00+01:00
|
| Zalacznik data zakonczenia |
2022-02-28T00:00:00+01:00
|
| Zalacznik krotki opis |
5 pozycji Formularza cenowego
|
| | |
| Zalacznik czesc nr |
6
|
| Zalacznik nazwa |
Świeże owoce sezonowe
|
| Zalacznik cpv glowny przedmiot |
03220000-9
|
| Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
| Zalacznik data rozpoczecia |
2021-03-01T00:00:00+01:00
|
| Zalacznik data zakonczenia |
2022-02-28T00:00:00+01:00
|
| Zalacznik krotki opis |
4 pozycje Formularza cenowego
|
| | |
| Zalacznik czesc nr |
7
|
| Zalacznik nazwa |
Owoce świeże
|
| Zalacznik cpv glowny przedmiot |
03220000-9
|
| Szacunkowa wartosc zamowienia zal |
0,00
|
| Zalacznik data rozpoczecia |
2021-03-01T00:00:00+01:00
|
| Zalacznik data zakonczenia |
2022-02-28T00:00:00+01:00
|
| Zalacznik krotki opis |
4 pozycje Formularza cenowego
|
| | |