PN ponizej kwot okreslonych w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 ustawy z dnia 29-01-2004r Prawo zamówień publicznych na dostawy tłuszczów roslinnych

Data publikacji 2013-10-31
Data zakończenia 2013-11-28 09:30:00
Instytucja Zakład Karny
Miejscowość Racibórz
Województwo śląskie
Branża
  • Oleje zwierzęce lub roślinne,
  • Margaryna i podobne produkty

Szczegóły

Numer ogłoszenia 444598 / 2013
Typ dokumentu ZP-400
Kod CPV 154310008, 154112004
Adres strony internetowej siwz
BZP Zobacz

Przedmiot zamówienia

Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy niżej wymienionych artykułów artykułów spożywczych:
grupa I
1. tłuszcz do smarowania pieczywa PN-A-86901
produkt spożywczy otrzymany z mieszaniny tłuszczów roślinnych i olejów surowych przeznaczony do smarowania pieczywa, zawartość tłuszczu nie mniej niż 30%, opakowanie jednostkowe - kostka o wadze - od 200 g do 250 g w papierze pergaminowym lub folii aluminiowej, termin przydatności do spożycia od momentu dostawy do magazynu min 1 miesiąc
1. Zawartość substancji tłuszczowej, % nie mniej niż 30 (PN-A-86933)
2. Zawartość metali, mg na 1 kg produktu nie więcej niż
- arsenu 0,1 (PN-A-86939-4)
- ołowiu 0,1 (PN-A-86939-5)
- miedzi 0,1 (PN-A-86939-3)
- żelaza 1,5 (PN-A-04015)
- niklu 0,2 (PN-EN ISO 8294)
- kadmu 0,05 (PN-A-86939-7)
3. Liczba kwasowa osnowy, mg KOH na 1 kg produktu, nie więcej niż 1,5 (PN-ISO 660)
4. Zawartość nadtlenków w osnowie jako milirównoważnik tlenu aktywnego na 1 kg produktu, nie więcej niż 4,0 (PN-EN ISO 3960)
5. Zawartość środków konserwujących , mg na 1 kg produktu, nie więcej niż
- kwasu benzoesowego lub jego soli sodowej 1000
( PN-A-75101-24)
- kwasu sorbowego lub jego soli sodowej, potasowej, wapniowej 600 (PN-A-75101-25)
ilośc: 15 000 kg
2. Olej jadalny rzepakowy
produkt spożywczy otrzymany z oleju surowego rzepakowego, który został poddany następującym procesom rafinacyjnym: odśluzowaniu (odszlamowaniu), odkwaszaniu (neutralizacji i/lub destylacji), odbarwianiu (bieleniu) oraz odwanianiu (dezodoryzacji), opakowanie jednostkowe - butelka plastikowa (materiał opakowaniowy dopuszczony do kontaktu żywnością) o poj. od 1 l do 5 l , termin przydatności do spożycia od momentu dostawy do magazynu min. 3 m-ce
ilość: 3000 l
Sposób wyprodukowania, opakowania i transportu żywności musi spełniać wymagania obowiązujących krajowych i unijnych przepisów prawa żywnościowego, w szczególności:
1) ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225, z późn. zm.);
2) rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463, z późn. zm.);
3) rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1 - 54; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, tom 34, str. 319 - 337, z późn. zm.);rozporządzenia (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. Urz. UE L 338 z 13.11.2004 r., str. 4 - 17, z późn. zm.);
4) rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006 r., str. 5 - 24, z późn.zm.);
5) rozporządzenia Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 338 z 07.12 .2005 r. , str. 1 -26, z późn. zm.);
6) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. z 2007r. Nr 137, poz. 966, z późn. zm.).
7) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007 r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych (Dz.U. z 2007 r. Nr 112, poz. 774)
8) PN-A-86908 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Rafinowane oleje roślinne;
9) PN-EN ISO 10539 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Oznaczanie alkaliczności;
10) PN-EN ISO 6885 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Oznaczanie liczby anizydynowej;
11) PN-A-86934 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Spektrofotometryczne oznaczanie barwy ogólnej;
12) PN-A-86935 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Ocena sensoryczna smakowitości metodą punktową rafinowanych olejów i tłuszczów;
13) PN-C-04534-02 Analiza chemiczna - Oznaczanie barwy produktów chemicznych za pomocą skali jodowej;
14) PN-EN ISO 5508 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Analiza estrów metylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej;
15) PN-ISO 660 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowości;
16) PN-EN ISO 3596 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Oznaczanie substancji niezmydlających się - Metoda ekstrakcji eterem etylowym;
17) PN-EN ISO 18609 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Oznaczanie substancji niezmydlających się - Metoda ekstrakcji heksanem;
18) PN-EN ISO 3960 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Oznaczanie liczby nadtlenkowej - Jodometryczne (wizualne) oznaczanie punktu końcowego;
19) PN-EN ISO 5555 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Pobieranie próbek;
20) PN-EN ISO 662 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Oznaczanie zawartości wody i substancji lotnych;
21) PN-EN ISO 663 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Oznaczanie zawartości zanieczyszczeń nierozpuszczalnych;
22) Rozporządzenie (WE) Nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. U. L 70 z 16.03.2005, s 1 z późn. zm.)
23) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2008 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych ( Dz. U. 2008r. nr 177 poz.1094);
24) Rozporządzenie Ministra Rolnictwa I Rozwoju Wsi z dnia 15 kwietnia 2004 r. w sprawie metody analizy zawartości kwasu erukowego w niektórych artykułach rolno-spożywczych (Dz. U. z 2004 r. nr 73, poz.663);
25) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 lipca 2007r. w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą (Dz. U. 2007r. nr 137 poz. 967 z późn. zm.);
26) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności i warunków ich stosowania (Dz. U. z 2003 r. Nr 27 poz. 237).
27) PN-A-86929 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Pobieranie i przygotowanie próbek margaryn do badań chemicznych i fizykochemicznych;
28) PN-A-86936 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Ocena sensoryczna margaryn metodą punktową;
29) PN-A-86933 Tłuszcze roślinne jadalne - Metody badań - Określanie zawartości substancji tłuszczowej w margarynie;
30) PN-A-86939-3 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Oznaczanie zawartości metali ciężkich metodą atomowej spektrometrii emisyjnej - Oznaczanie zawartości miedzi;
31) PN-A-86939-4 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Oznaczanie zawartości metali ciężkich metodą atomowej spektrometrii emisyjnej - Oznaczanie zawartości arsenu;
32) PN-A-86939-5 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Oznaczanie zawartości metali ciężkich metodą atomowej spektrometrii emisyjnej - Oznaczanie zawartości ołowiu;
33) PN-EN ISO 8294 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Oznaczanie zawartości miedzi, żelaza i niklu - Metoda absorpcji atomowej z użyciem pieca grafitowego;
34) PN-A-86939-7 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Oznaczanie zawartości metali ciężkich metodą atomowej spektrometrii emisyjnej - Oznaczanie zawartości kadmu;
35) PN-ISO 660 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby kwasowej
i kwasowości;
36) PN-EN ISO 3960 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby nadtlenkowej. Jodometryczne (wizualne) oznaczanie punktu końcowego;
37) Ustawa z dnia 7 maja 2009 r. o towarach paczkowanych (Dz. U. z 2009r. nr 91 poz. 740 z późn. zm.);
38) Rozporządzenie (WE) Nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (Dz. U. L 404 z 30.12.2006, s 26);
Wymagania w zakresie znakowania i opakowań:
1. Produkt oznakowany będzie zgodnie z obowiązującym prawem sanitarnym . każde opakowanie transportowe musi zawierać etykietę zawierającą co najmniej następujące dane:
a. nazwę produktu i rodzaj,
b. wykaz składników ,
c. termin przydatności do spożycia,
d. masę netto,
e. warunki przechowywania ,
f. nazwę i adres producenta,
2. Opakowanie zbiorcze /transportowe - oplombowane pieczęcią producenta zawierającą dane producenta, asortyment, ilość, datę produkcji i datę przydatności 
3. Materiały opakowaniowe i opakowania powinny być przechowywane w warunkach nieobniżających ich jakości, a przed użyciem sprawdzone pod względem uszkodzeń, czystości i zapachu
częstotliwość dostaw: raz w tygodniu

Dodatkowe informacje

Biuletyn 1
Nazwa Zakład Karny
Ulica ul. Eichendorffa 14
Nr domu 14
Miejscowość Racibórz
Kod Pocztowy 47-400
Województwo śląskie
Tel 032 4539600
Internet www.zp.sw.gov.pl
Regon 00032021300000
E-mail dkw_raciborz@sw.gov.pl
Obowiązkowa Tak
Dotyczy 1
Rodzaj zamówienia Inny: państwowa jednostka organizacyjna nie posiadająca osobowości prawnej: zakład karny
Rodzaj zam inny państwowa jednostka organizacyjna nie posiadająca osobowości prawnej: zakład karny
Rodz zam D
Czy częsci Nie
Czy dopusza się złożenie oferty wariantowej Nie
Czy dialog Nie
Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających Nie
Czas D
Data roz 03/01/2014
Wadium Warunkiem udziału w postępowaniu jest wniesienie wadium. Zamawiający określa łączną wartość wadium na kwotę 1500,00 PLN (słownie: jeden tysiąc pięćset złotych ),(Formy wnoszenia wadium-zgodnie z art. 45.1 pkt. 6 ustawy pzp) Wadium w formie pieniężnej należy wnosić na konto zamawiającego przed upływem terminu składania ofert; Nazwa i numer konta: Zakład Karny w Raciborzu ul. Józefa von Eichendorffa 14 47-400 Racibórz Konto: Nr NBP OKatowice Nr 92 1010 1212 3061 0213 9120 0000 z dopiskiem WADIUM NA DOSTAWY TŁUSZCZU DO SMAROWANIA PIECZYWA I OLEJU JADALNEGO Wadium wnoszone w formie innej niż pieniężna należy zdeponować w kasie zamawiającego przed upływem terminu składania ofert tj. do dnia 28-11-2013r do godziny 9:30 . Do oferty należy dołączyć dokument potwierdzający wniesienie wadium. Zamawiający uzna , że termin wpłaty wadium został dotrzymany,jeżeli przed upływem terminu składania ofert zostało uznane konto zamawiającego. Wykonawcy, którzy nie wniosą wadium w terminie lub wniosą je w niepełnej wysokości albo w innej niż dopuszczalna  formie zostaną wykluczeni z postępowania na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 4 Pzp. Wadium wniesione w pieniądzu Zamawiający przechowuje na nieoprocentowanym rachunku bankowym.
Zaliczka Tak
Uprawnienie na podstawie złozonych dokumentów i oświadczeń wymaganych przez zamawiającego opisanych w rozdziale 5 i 6 SIWZ, zgodnie z krytetium spełnia/nie spełnia
Wiedza na podstawie złozonych dokumentów i oświadczeń wymaganych przez zamawiającego opisanych w rozdziale 5 i 6 SIWZ, zgodnie z krytetium spełnia/nie spełnia
Potencjał na podstawie złozonych dokumentów i oświadczeń wymaganych przez zamawiającego opisanych w rozdziale 5 i 6 SIWZ, zgodnie z krytetium spełnia/nie spełnia
Zdolne na podstawie złozonych dokumentów i oświadczeń wymaganych przez zamawiającego opisanych w rozdziale 5 i 6 SIWZ, zgodnie z krytetium spełnia/nie spełnia
Sytuacja na podstawie złozonych dokumentów i oświadczeń wymaganych przez zamawiającego opisanych w rozdziale 5 i 6 SIWZ, zgodnie z krytetium spełnia/nie spełnia
Oswiadczenie potwierdzenia 1 Tak
Oswiadczenie potwierdzenia 4 Tak
Oswiadczenie potwierdzenia 13 Tak
Oswiadczenia wykluczenia 1 Tak
Oswiadczenia wykluczenia 2 Tak
Dok grup kap 1 Tak
Dokument podmiotów Tak
Dok podm zag 2 Tak
Dok podm zag 3 Tak
Dok podm zag 4 Tak
Dok potw 5 Tak
Niepełnosprawne Nie
Kod trybu zamówienia PN
Kod kryterium A
Adres strony internetowej siwz www.zp.sw.gov.pl
Adres uzyskania siwz Zakład Karny ul. Eichendorffa 14, 47-400 Racibórz
Data składania wniosków 28/11/2013
Godzina składania wniosków 09:30
Miejsce sekretariat Zakładu Karnego w Raciborzu
Termin Obowiązuje termin
Termin związania ofertą 30
Informacje dodatkowe nie dotyczy
Czy unieważnienie Nie
Repozytorium wiedzy Urzędu Zamówień Publicznych  

Niezbędnik każdego uczestnika postępowania przetargowego - zebrane w jednym miejscu wszystkie najważniejsze dokumenty prawne...

Gwarancja ceny artykułów biurowych - pętla na szyi?  

W postępowaniach przetargowych podanie najniższej ceny jest w dalszym ciągu głównym, a często jedynym kryterium...

Nowa linia długopisów SCHNEIDER Slider Xite, XB  

Długopisy SCHNEIDER Slider Xite, XB wyposażone w wymienny wkład Slider 710 XB to idealne narzędzie do codziennej pracy w...

przetargibiurowe.pl  (+48) 600 092 062

Godziny pracy:  Biuro, live chat: 800 - 1700  Wsparcie online: 24h

Michał Troc Biuro obsługi klienta  

Szanowni Klienci! Drodzy Państwo!

Dbamy o Twoją prywatność

Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez nas i naszych zaufanych partnerów oraz przekazujemy informacje o naszej polityce prywatności w tym o tzw. cookies. Klikając „Przejdź do serwisu”, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez nas i naszych zaufanych partnerów, Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty), w tym na umieszczanie tzw. cookies na Twoich urządzeniach i ich odczytywanie, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub ograniczyć jej zakres, kliknij „Szczegóły”, gdzie znajdziesz wszelkie informacje o tym jak to zrobić . Te same informacje znajdziesz także na podstronie z naszą polityką prywatności obowiązującą od 25 maja 2018.

W przypadku użytkowników zalogowanych, ważna jest Państwa wcześniejsza zgoda której udzieliliście podczas zakładania konta. Każda Państwa zgoda jest dobrowolna i można ją w dowolnym momencie wycofać.

Polityka prywatności (rozwiń) Klauzula Informacyjna (rozwiń) Lista Zaufanych Partnerów (rozwiń)