DOSTAWA PRODUKTÓW MLECZARSKICH I TŁUSZCZÓW DLA DOMU POMOCY SPOŁECZNEJ W KLISINIE I PODLEGŁYCH ZAKŁADÓW /RADYNIA, BOBOLUSZKI, DZBAŃCE I BLISZCZYCE/ W 2016 r.
ORIENTACYJNE ZAPOTRZEBOWANIE NA 2016 ROK
Mleko 2% l 76 301
Śmietana 12% l 2 615
Ser topiony (kremowy min. 27% tłuszczu) kg 3 399
Ser żółty - tłusty 40% kg 3 550
Twaróg półtłusty (zawart. tłuszczu 4%) kg 3 571
Kefir zawart. tłuszczu 2% kg 2 037
Jogurt naturalny 0% kg 424
Śmietana 22% l 320
Mleko w proszku pełne kg 8
Śmietana 30% l 25
Jogurt owocowy kg 1 079
Ser feta kg 2
Ser Mozzarella kg 2
Serek ziarnisty (twarogowy) kg 1 769
Margaryna do smarowania zawart. tłuszczu 60% kg 6 471
Olej uniwersalny, rzepakowy 100% l 2 497
Margaryna do pieczenia kg 1 459
Masło zawart. tłuszczu 82% kg 4 621
OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
Mleko spożywcze 2% Ciecz jednorodna o barwie białej z odcieniem jasnokremowym lub białej; mleko homogenizowane bez podstoju śmietanki.
Zapach i smak - właściwy dla mleka sterylizowanego, bez obcych posmaków i zapachów
Śmietana 18% Płyn jednorodny, bez kłaczków ściętego sernika, bez podstoju serwatki, barwy jednolitej i jasnokremowej do kremowej.
Smak i zapach - smak czysty, lekko kwaśny, lekki zapach i posmak pasteryzacji,
niedopuszczalny smak i zapach obcy.
Konsystencja - płynna, gęstawa, jednolita w całej masie; homogenizowana -
zawiesista
Jogurt naturalny0 % Napój wyprodukowany z mleka znormalizowanego, zagęszczonego przez dodatek odtłuszczonego mleka w proszku lub odparowanie części wody, poddanego procesowi pasteryzacji, skrzep jednolity, zwarty.
Barwa - biała do lekko kremowej
Kefir 2% Napój wyprodukowany z mleka pasteryzowanego o określonej zawartości tłuszczu, poddanego fermentacji alkoholowo-kwasowej przez dodanie zakwasu z grzybków kefirowych.
Płyn jednolity z pęcherzykami dwutlenku węgla lub bez pęcherzyków; dopuszcza się lekkie wydzielenie serwatki (do 3 mm).
Barwa - biała z odcieniem lekko kremowym.
Smak i zapach - lekko kwaśny, do kwaśnego; charakterystyczny dla kefiru -
lekko drożdżowy.
Twaróg półtłusty (zawart tłuszczu 4%) Ser twarogowy niedojrzewający zwany twarogiem, wyprodukowany z mleka pasteryzowanego przez odpowiednią obróbkę skrzepu uzyskanego przez dodatek zakwasu czystych kultur mleczarskich lub zakwasu czystych kultur mleczarskich i podpuszczki.
Smak i zapach - czysty, łagodny, lekko kwaśny posmak pasteryzacji.
Barwa - biała do lekko kremowej, jednolita w całej masie
Ser topiony - kremowy (zawart. tłuszczu min. 27 % ) Opakowanie bezpośrednie sera topionego powinno być nieuszkodzone; kształt poszczególnych jednostek opakunkowych regularny, powierzchnia gładka; dopuszcza się nieznaczne odchylenia od regularnego kształtu oraz lekkie odciśnięcia spowodowane opakowaniem bezpośrednim.
Barwa i konsystencja - jednolita, bez ziarnistości, konsystencja smarowna, dopuszcza
się nieliczne oczka pochodzenia nie fermentacyjnego
Smak i zapach - charakterystyczny dla odpowiedniego sera naturalnego klasy I, z którego wyprodukowano ser topiony, ze swoistym posmakiem topienia
Masło (min. 82% tłuszczu) Masło ekstra jest produktem wysokotłuszczowym otrzymywanym wyłącznie z mleka krowiego w wyniku tzw. zmaślania odpowiednio przygotowanej śmietany lub śmietanki. Jednostka starannie uformowana; barwa jednolita; dopuszcza się nieznacznie intensywniejszą na powierzchni; wygniecenie prawidłowe; powierzchnia gładka, sucha.
Konsystencja - jednolita, zwarta, smarowna; dopuszcza się lekko twardą, lekko mazistą.
Smak - lekki posmak pasteryzacji, lekko tłuszczowy; dopuszcza się niepełny smak i zapach, lekko odbiegający od czystego
Ser twardy żółty - tłusty 40% O kształcie kulistym lub blokowym, skórka gładka, mocna, pokryta parafiną (lub folią) ściśle przylegająca do skórki, miąższ elastyczny, jednolity w całym serze.
Barwa - naturalna, w serach barwionych jasnożółta, jednolita w całej masie.
Smak i zapach - delikatny, łagodny, aromatyczny.
Niedopuszczalne są obce posmaki, zapach, zmiana barwy, jej niejednolitość, zdeformowane kształty, rozwarstwienie, objawy pleśnienia, fermentacji, jełczenia, psucia.
Śmietana 30%
Produkt mleczny w formie emulsji tłuszczu w mleku odtłuszczonym. Płyn jednorodny, bez kłaczków ściętego sernika, bez podstoju serwatki, w przypadku śmietanki niehomogenizowanej dopuszcza się lekki podstój tłuszczu, barwy jednolitej i jasnokremowej do kremowej. smak czysty, lekko słodki, lekki zapach i posmak, niedopuszczalny smak i zapach obcy z wyjątkiem lekkiego zapachu i posmaku pasteryzacji. Płynna, jednolita w całej masie; bez grudek tłuszczu; lekko zawiesista.
Mleko w proszku, pełne Sypki proszek, jednolity, drobno rozpylony, o barwie biało-kremowej, o zapachu charakterystycznym dla mleka pasteryzowanego, bez obcych zapachów i posmaków. Niedopuszczalne jest występowanie nalotów pleśni, oznak zepsucia, zjełczenia, trwałego zbryłowania, zmian koloru oraz zanieczyszczeń mechanicznych.
Olej rzepakowy Olej otrzymany z surowego oleju rzepakowego, który został poddany następującym procesom rafinacyjnym: odśluzowaniu (odszlamowaniu), odkwaszaniu (neutralizacji i/lub destylacji), odbarwianiu (bieleniu) oraz odwanianiu (dezodoryzacji)
Margaryna do pieczenia Świeża o właściwej barwie i konsystencji, smak i zapach swoisty. Produkowana ze starannie wyselekcjonowanych olejów i tłuszczu roślinnego.
Margaryna do smarowania Świeża, o właściwej barwie i konsystencji, smak i zapach swoisty.
W skład Domu Pomocy Społecznej w Klisinie wchodzą następujące filie:
- DPS Branice (83 mieszkańców),
- DPS Boboluszki (76),
- DPS Radynia (75),
- DPS Dzbańce (199),
- DPS Bliszczyce (81),
- DPS Głubczyce (29),
- DPS Kietrz (71)
W Klisinie zamieszkuje 126 mieszkańców.
Wszystkie znajdują się na terenie powiatu głubczyckiego.
Kuchnie i całe zaplecza magazynowe znajdują się w Klisinie, Radyni, Boboluszkach, Dzbańcach i Bliszczyce.
Kuchnia w Boboluszkach przygotowuje również posiłki dla DPS Branice, natomiast kuchnia w Radyni przygotowuje posiłki dla mieszkańców DPS Głubczyce.
Dla filii w Kietrzu posiłki przygotowuje kuchnia w Dzbańcach.
Do tych miejsc należy dostarczać zamawiane towary własnym transportem na wyłączny koszt i ryzyko dostawcy.
Odległości od miejscowości Głubczyce:
Głubczyce - Klisino 15 km
Głubczyce - Radynia 15 km
Głubczyce - Boboluszki 25 km
Głubczyce - Dzbańce 18 km
Głubczyce - Bliszczyce 26 km
Zamawianie towaru odbywa się dwa razy w tygodniu - telefonicznie.
Godziny dostaw Wykonawca uzgodni indywidualnie z danym odbiorcą.
Dowóz mleka - codziennie
Przedmiot zamówienia, a także sposób jego przewozu i przechowywania powinien być zgodny z:
- ustawą z dnia 25 VIII 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225 z poźn. zm.) oraz z obowiązującymi w Polsce i Unii Europejskiej aktami prawnymi;
Dostawca artykułów spożywczych winien spełniać i respektować ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 852/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. L 139 z 30.4.2004, str. 1)
Załącznik II do w/w rozporządzenia:
ROZDZIAŁ IV
TRANSPORT
1. Transportery i/lub kontenery używane do przewozu środków spożywczych muszą być utrzymywane w czystości i w dobrym stanie i kondycji technicznej, aby chronić środki spożywcze przed zanieczyszczeniem i muszą, w miarę potrzeby, być tak zaprojektowane i skonstruowane, by umożliwić właściwe czyszczenie i/lub dezynfekcję.
2. Pojemniki w pojazdach i/lub kontenerach nie mogą być używane do transportowania niczego poza środkami spożywczymi, jeśli mogłoby to prowadzić do zanieczyszczenia.
3. W przypadku gdy transportery i/lub kontenery są wykorzystywane do przewożenia czegokolwiek poza środkami spożywczymi lub do przewożenia różnych środków spożywczych jednocześnie, musi być zapewnione skuteczne rozdzielenie produktów.
4. Duże ilości środków spożywczych w postaci płynu, granulatu lub proszku muszą być transportowane w pojemnikach i/lub kontenerach/zbiornikach przeznaczonych do transportu środków spożywczych. Takie kontenery muszą być oznaczone w wyraźnie widoczny i nieścieralny sposób, w jednym lub w kilku językach Wspólnoty, aby wskazać, że są one używane do transportu żywności, lub muszą być oznaczone (tylko dla środków spożywczych).
5. W przypadku gdy transportery i/lub kontenery zostały użyte do przewożenia czegokolwiek innego poza środkami spożywczymi lub do przewożenia różnych środków spożywczych, konieczne jest skuteczne czyszczenie między przewożeniem ładunków, aby uniknąć ryzyka zanieczyszczenia.
6. Środki spożywcze w transporterach i/lub kontenerach muszą być tak rozmieszczone i zabezpieczone, aby zminimalizować ryzyko zanieczyszczenia.
7. W miarę potrzeby, transportery i/lub kontenery wykorzystywane do przewożenia środków spożywczych muszą być przystosowane do utrzymania ich właściwej temperatury i, tam gdzie to konieczne, zaprojektowane tak, aby umożliwić kontrolowanie tych temperatur.
Podmioty działające na rynku spożywczym są obowiązane przestrzegać wytycznych zawartych w Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2006 Nr 171 poz. 1225 z póź. zm.
1. Osoba pracująca w styczności z żywnością powinna uzyskać określone przepisami o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby.
2. Kopie orzeczenia lekarskiego znajdują się w miejscu wykonywania pracy przez osobę, której dotyczy to orzeczenie. |