Sukcesywne dostawy mięsa czerwonego, mięsa białego i wędlin do jednostek gastronomicznych Fundacji ŻAK Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie

Data publikacji 2015-12-21
Data zakończenia 2015-12-29 10:00:00
Instytucja Fundacja "Żak" Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
Miejscowość Olsztyn
Województwo warmińsko-mazurskie
Branża
  • Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne

Szczegóły

Numer ogłoszenia 349256 / 2015
Typ dokumentu ZP-400
Kod CPV 151000009, 151311305, 151130003, 151120006, 151111000, 151140000
Adres strony internetowej siwz
BZP Zobacz

Przedmiot zamówienia

1. Przedmiotem zamówienia są Sukcesywne dostawy mięsa czerwonego, mięsa białego
i wędlin do jednostek gastronomicznych Fundacji ŻAK Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie;
2. Wykaz obiektów gastronomicznych administrowanych przez Fundację ŻAK UWM objętych usługami w zakresie objętym zamówieniem:
a) Magazyn Żywności, Olsztyn, ul. Prawocheńskiego 4;
b) Restauracja Kortowska, Olsztyn, ul. Heweliusza 28;
c) Stołówka Akademicka Kuźnia smaków, Olsztyn, ul. Prawocheńskiego 4;
d) Bar Pod Klonem, Olsztyn, ul. Oczapowskiego 12b
e) Kropka, Olsztyn, ul. Kanfojskiego 4;
f) Bar Filmowy, Olsztyn, ul. Obitza 1;
g) Bufet Akademicki Centrum Konferencyjne ul. Dybowskiego 11.;
h) Biblioteka Cafe, Olsztyn, ul. Oczapowskiego 12B;
i) Cafe Bar, Olsztyn, ul. Warszawska 30, Budynek Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego
w Olsztynie;

3. Zamawiający wymaga, aby wykonawca świadczył dostawy przez okres 6 dni (od poniedziałku do soboty) od godz. 5:30 do godz. 16:00.
4. Dostawa zamówienia powinna być realizowana na podstawie wypełnionego formularza Zlecenia na koszt i ryzyko Wykonawcy w środkach transportu przystosowanych do przewozu przedmiotu zamówienia w należytych warunkach sanitarnych zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach prawa.
5. Dostawy realizowane będą przez Wykonawcę od 1 kg, łącznie z rozładunkiem i wniesieniem zamówionego towaru (minimum logistyczne).
6. Czas realizacji złożonego zamówienia nie przekroczy 3h od godziny złożenia zamówienia.
7. Zamawiający zastrzega sobie możliwość przeprowadzenia badań mikrobiologicznych dostarczonego towaru w każdym czasie, a w szczególności w przypadku wystąpienia istotnych wątpliwości Zamawiającego co do jakości dostarczonego towaru (badanie jakościowe). W przypadku potwierdzenia wad jakościowych Wykonawca zostanie obarczony kosztami wykonanego badania.
8. Ocena świeżości mięsa będzie dokonywana przez Zamawiającego i uprawnione osoby metodą organoleptyczną biorąc pod uwagę wygląd zewnętrzny, barwę przekroju, konsystencję, zapach, konsystencję i zapach tłuszczu. Zamawiający uznaje, że mięso świeże będzie miało cienką i suchą skórkę. Mięso o podejrzanej świeżości odznaczać się będzie twardą skórą barwy żółtej, często wilgotną, a mięso nieświeże ma skórkę mocno wysuszoną lub wilgotną, często lepką o odcieniu ciemnym, zielonkawym. Zamawiający uznaje, że barwa mięsa świeżego na przekroju jest czerwona, powierzchnia lekko wilgotna, nielepka, a sok mięsny przezroczysty. Mięso o podejrzanej świeżości będzie uznawane przez Zamawiającego, gdy na przekroju będzie wilgotne, a sok mięsa mętny. Mięso nieświeże na przekroju będzie mokre i lepkie. Zamawiający przyjmuje, że mięso świeże jest jędrne, a wygniecenie w mięsie tworzące się wskutek nacisku palca szybko się wyrównuje się. Za mięso o podejrzanej świeżości Zamawiający uznaje, gdy zagłębienie wskutek nacisku palca powoli się wyrównuje. Zamawiający przyjmuje, że w mięsie nieświeżym zagłębienie palca nie wyrówna się. Zamawiający uznaje, że zapach mięsa świeżego jest przyjemny, charakterystyczny, lekko aromatyczny. Zapach mięsa nieświeżego może być kwaśny, stęchły lub gnilny, często nieprzyjemny. Zamawiający uznaje, że tłuszcz w mięsie świeżym jest biały, a zapach nie zjełczały. W mięsie nieświeżym tłuszcz jest szary z brudnym odcieniem, śluzowaty, często matowy, mazisty lub lepki. Zamawiający uznaje, że w mięsie świeżym czy w ścisłej kości całe wnętrze kości szpikowej powinno być wypełnione twardym, błyszczącym na przełomie tłuszczem o świeżym zapachu. W mięsie podejrzanej świeżości szpik odstaje od ścianek kości, na przełomie jest matowy, a zapach jest lekko zjełczały. W mięsie nieświeżym zawartość tłuszczu w kości szpikowej jest mała, konsystencja szpiku mazista, a zapach mocno zjełczały.
9. Zamawiający dokonuje kontroli, jakości dostarczanych produktów pod kątem zgodności oferowanego produktu z opisem produktu danego typu/rodzaju załączonym do oferty przy każdej dostawie, a w przypadku stwierdzenia przez Zamawiającego niespełnienia przyjętych norm, Zamawiający nie przyjmuje całej partii zamawianego towaru, a wykonawca zobowiązuje się w 60 minut dostarczyć zamawianą partię towaru spełniające kryteria jakościowe Zamawiającego.
10. Wymagania odnośnie przedmiotu zamówienia:
9.1 Wykonawca dostarczy produkty spełniające wymogi i wytworzone zgodnie z obowiązującymi przepisami w szczególności takimi jak:
a) Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie Żywności i Żywienia (tekst jednolity
z dnia 08.04.2015r. Dz. U. z 2015r. poz. 594 ze zm.)
b) Ustawa z dnia 16 grudnia 2005r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (tekst jednolity z dnia 07.11.2014r. Dz. U. z 2014r. poz. 1577 ze zm.),
c) Ustawa z dnia 21 grudnia 2000r. o jakości handlowej artykułów rolno spożywczych (tekst jednolity z dnia 23.04.2015r. Dz. U. z 2015r. poz. 678 ze zm.),
d) Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004r., str. 55; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14) zmienione przez Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1243/2007 z dnia 24.10.2007r. (Dz. Urz. UE L 281 z 25.10.2007r. str. 8),
e) Rozporządzenie (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli
w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004r., str. 206; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 75) ze zmianami dotyczącymi Załącznika nr I - Świeże mięso - Rozporządzenie (WE) Nr 1021/2008 z dnia 18.10.2008r. Dz. Urz. UE L 277 z 18.10.2008r. ze zm.),
f) Rozporządzenie Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa Żywnościowego, powołującego Europejski Urząd np.: Bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa Żywności (Dz. U. UE L Nr 31, poz. 1),
g) Rozporządzenie nr 1935 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r.
w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z Żywnością oraz uchylającego Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. U. UE L Nr 338, poz. 4),
h) Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007r. w sprawie znakowania środków spożywczych (tekst jednolity Dz. U. 2014r. poz. 774),
i) Rozporządzenie nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r.
w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE L Nr 139, poz. 1).
9.2 Wykonawca zobowiązany jest do bezwzględnego zagwarantowania spełnienia warunków jakościowych produktów oraz terminów ważności na dostarczony towar.
9.3 Wykonawca dostarczy przedmiot zamówienia specjalistycznym transportem przystosowanym do przewozu żywności, zgodnie z obowiązującymi przepisami.
9.4 Opakowania jednostkowe oraz transportowe (zbiorcze) muszą być oznakowane zgodne z wymogami Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Do każdej dostawy Wykonawca dołączy dokumenty potwierdzające termin przydatności do spożycia na dany towar.
9.5 Zamawiający wymaga od Wykonawcy przy każdej dostawie złożenia dokumentu HDI (Handlowy Dokument Identyfikacyjny) wystawionego zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.

Dodatkowe informacje

Biuletyn 1
Nazwa Fundacja "Żak" Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
Ulica ul. Kanafojskiego 2
Nr domu 2
Miejscowość Olsztyn
Kod Pocztowy 10-722
Województwo warmińsko-mazurskie
Tel 089 52333231 w. 42
Fax 089 5233366 w. 28, 0895234856
Internet www.zak.olsztyn.pl
Regon 51053665100000
E-mail przetargi@zak.olsztyn.pl
Obowiązkowa Tak
Dotyczy 1
Rodzaj zamówienia Inny: Fundacja utowrzona przez Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie
Rodzaj zam inny Fundacja utowrzona przez Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie
Rodz zam D
Czy częsci Nie
Czy dopusza się złożenie oferty wariantowej Nie
Czy dialog Nie
Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających Tak
Zam uzupelniajace 20% zamówienia podstawowego określonego w II. 1.4) niniejszego ogłoszenia
Czas D
Data roz 01/01/2016
Wadium Każdy Wykonawca zaproszony do złożenia oferty zobowiązany jest zabezpieczyć swą ofertę wadium, w wysokości: 4.000,00 zł. (słownie: cztery tysiące złotych). Dalsze informacje dotyczące wadium zawarte są w SIWZ
Zaliczka Nie
Uprawnienie posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania, tj. posiadają aktualną decyzję o spełnianiu wymagań w zakresie higieny i kontroli produktów pochodzenia zwierzęcego wydaną przez właściwy terytorialnie organ Inspekcji Weterynaryjnej zgodnie z ustawą z dnia 16 grudnia 2005r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (tekst jednolity Dz. U. z 2014r. poz. 1577 ze zm.) lub aktualną decyzję właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej w sprawie zatwierdzenia, warunkowego zatwierdzenia, przedłużenia warunkowego zatwierdzenia zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie Żywności i Żywienia (tekst jednolity z dnia 08.04.2015r. Dz. U. z 2015r. poz. 594 ze zm.)
Wiedza Zamawiający za Wykonawcę posiadającego niezbędną wiedzę i doświadczenie uzna takiego, który: wykonał (a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonuje) w ciągu ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy, w tym okresie minimum (2) dwie dostawy mięsa i wyrobów mięsnych, każda o wartości co najmniej 90 000 zł w okresie minimum 12 miesięcznej umowy, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy w tym okresie
Potencjał Zamawiający za wykonawcę dysponującego potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonania zamówienia lub przedstawiającego pisemne zobowiązanie innych podmiotów do udostępnienia potencjału technicznego i osób zdolnych do wykonania zamówienia uzna takiego, który: złoży pisemne oświadczenie, iż dysponuje lub będzie dysponować niezbędnym potencjałem technicznym, tj. iż dysponuje co najmniej 4 samochodami przeznaczonymi do przewozu mięsa oraz wyrobów mięsnych, nie starszych niż z roku 2008, o ładowności co najmniej 2,5 tony, posiadających co najmniej izotermę oraz możliwość stałej kontroli temperatury przewozu produktów - zgodnie z załącznikiem nr 6 do specyfikacji istotnych warunków zamówienia.
Zdolne Zamawiający za wykonawcę dysponującego potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonania zamówienia lub przedstawiającego pisemne zobowiązanie innych podmiotów do udostępnienia potencjału technicznego i osób zdolnych do wykonania zamówienia uzna takiego, który: złoży pisemne oświadczenie, iż dysponuje lub będzie dysponować niezbędnym potencjałem technicznym, tj. iż dysponuje co najmniej 4 samochodami przeznaczonymi do przewozu mięsa oraz wyrobów mięsnych, nie starszych niż z roku 2008, o ładowności co najmniej 2,5 tony, posiadających co najmniej izotermę oraz możliwość stałej kontroli temperatury przewozu produktów - zgodnie z załącznikiem nr 6 do specyfikacji istotnych warunków zamówienia.
Sytuacja Zamawiający za Wykonawcę znajdującego się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia uzna takiego, który: a) posiada środki finansowe lub zdolność kredytową na kwotę co najmniej: 120.000,00 zł (słownie: sto dwadzieścia tysięcy złotych), b) jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej na kwotę, co najmniej: 100.000,00 zł (słownie: sto tysięcy złotych),
Oswiadczenie potwierdzenia 1 Tak
Oswiadczenie potwierdzenia 4 Tak
Oswiadczenie potwierdzenia 15 Tak
Oswiadczenia wykluczenia 1 Tak
Oswiadczenia wykluczenia 2 Tak
Oswiadczenia wykluczenia 3 Tak
Oswiadczenia wykluczenia 4 Tak
Oswiadczenia wykluczenia 5 Tak
Oswiadczenia wykluczenia 6 Tak
Oswiadczenia wykluczenia 7 Tak
Oswiadczenia wykluczenia 8 Tak
Dok grup kap 1 Tak
Dokument podmiotów Tak
Dok podm zag 2 Tak
Dok podm zag 3 Tak
Dok podm zag 4 Tak
Dok podm zag 5 Tak
Dok potw 1 Tak
Dok potw 5 Tak
Inne dokumenty potwierdzające 1.4 Aktualna decyzję o spełnianiu wymagań w zakresie higieny i kontroli produktów pochodzenia zwierzęcego wydaną przez właściwy terytorialnie organ Inspekcji Weterynaryjnej zgodnie z ustawą z dnia 16 grudnia 2005r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (tekst jednolity Dz. U. z 2014r. poz. 1577 ze zm.) lub aktualną decyzję właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej w sprawie zatwierdzenia, warunkowego zatwierdzenia, przedłużenia warunkowego zatwierdzenia zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie Żywności i Żywienia (tekst jednolity z dnia 08.04.2015r. Dz. U. z 2015r. poz. 594 ze zm.).
Niepełnosprawne Nie
Kod trybu zamówienia PN
Czy zmiana umowy Tak
Zmiana umowy Zamawiający przewiduje możliwość wprowadzenia zmian do umowy, w trybie przewidzianym w art. 144 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych, w następującym zakresie i w następujących przypadkach: 1) zmiany terminu wykonania zamówienia lub terminów zapłaty 2) zmiany ceny brutto przy czym cena netto pozostaje bez zmian w sytuacji, gdy zmieni się stawka podatku VAT 3) zmianę jakości, parametrów lub innych cech charakterystycznych dla przedmiotu zamówienia, w tym zmianę numeru katalogowego produktu bądź nazwy własnej produktu; 4) zmianę elementów składowych przedmiotu zamówienia na zasadzie ich uzupełnienia lub wymiany, o ile przedmiot zamówienia będzie miał elementy składowe; 5) zmianę sposobu konfekcjonowania przedmiotu umowy, w tym sposobu opakowania; 6) zmianę ilości szczegółowego asortymentu objętego przedmiotem zamówienia zgodnie z uzasadnionymi potrzebami Zamawiającego, jeśli w wyniku tych zmian nie nastąpi zwiększenie wartości umowy, 7) obniżenia ceny netto, 8) zmiana rachunku bankowego Wykonawcy.
Kod kryterium B
Kryt 1p 90
Kryt 2 jakość
Kryt 2p 10
Adres strony internetowej siwz www.zak.olsztyn.pl
Adres uzyskania siwz Fundacja ŻAK UWM w Olsztynie ul Cz. Kanafojskiego 2 10-722 Olsztyn
Data składania wniosków 29/12/2015
Godzina składania wniosków 10:00
Miejsce Sekretariat Fundacji ŻAK UWM w Olsztynie pok. 7 ul Cz. Kanafojskiego 2 10-722 Olsztyn
Termin Obowiązuje termin
Termin związania ofertą 30
Czy unieważnienie Nie
Repozytorium wiedzy Urzędu Zamówień Publicznych  

Niezbędnik każdego uczestnika postępowania przetargowego - zebrane w jednym miejscu wszystkie najważniejsze dokumenty prawne...

Gwarancja ceny artykułów biurowych - pętla na szyi?  

W postępowaniach przetargowych podanie najniższej ceny jest w dalszym ciągu głównym, a często jedynym kryterium...

Nowa linia długopisów SCHNEIDER Slider Xite, XB  

Długopisy SCHNEIDER Slider Xite, XB wyposażone w wymienny wkład Slider 710 XB to idealne narzędzie do codziennej pracy w...

przetargibiurowe.pl  (+48) 600 092 062

Godziny pracy:  Biuro, live chat: 800 - 1700  Wsparcie online: 24h

Michał Troc Biuro obsługi klienta  

Szanowni Klienci! Drodzy Państwo!

Dbamy o Twoją prywatność

Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez nas i naszych zaufanych partnerów oraz przekazujemy informacje o naszej polityce prywatności w tym o tzw. cookies. Klikając „Przejdź do serwisu”, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez nas i naszych zaufanych partnerów, Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty), w tym na umieszczanie tzw. cookies na Twoich urządzeniach i ich odczytywanie, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub ograniczyć jej zakres, kliknij „Szczegóły”, gdzie znajdziesz wszelkie informacje o tym jak to zrobić . Te same informacje znajdziesz także na podstronie z naszą polityką prywatności obowiązującą od 25 maja 2018.

W przypadku użytkowników zalogowanych, ważna jest Państwa wcześniejsza zgoda której udzieliliście podczas zakładania konta. Każda Państwa zgoda jest dobrowolna i można ją w dowolnym momencie wycofać.

Polityka prywatności (rozwiń) Klauzula Informacyjna (rozwiń) Lista Zaufanych Partnerów (rozwiń)