Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy do magazynu żywnościowego Zamawiającego warzyw przetworzonych i nieprzetworzonych.
CZĘŚĆ 1
1. Burak ćwikłowy w ilości 19 000 kg;
- musi być dostarczony w stanie świeżym, pochodzący z odpowiednich gleb, nieprzenawożony i zebrany w odpowiednim terminie agrotechnicznym.
Wymagania jakościowe:
- wygląd korzeni: czyste, bez uszkodzeń, kształt kulisty lub lekko spłaszczony charakterystyczny dla danej odmiany;
- zabarwienie przekroju : ciemnoczerwone;
- średnica korzeni od 6 cm ;
2. Cebula biała w ilości 16 000 kg;
- musi być dostarczona w stanie świeżym z odmian późnych, pochodząca z odpowiednich gleb, nieprzenawożona i zebrana w odpowiednim terminie agrotechnicznym.
Wymagania jakościowe:
- wygląd: czysta, zdrowa, bez uszkodzeń, jędrna, dojrzała, z szyjką zaschniętą, okryta co najmniej dwiema warstwami suchej łuski, w tym jednej nie popękanej;
- kształt : kulisty lub lekko spłaszczony;
- barwa : łuski suchej – jasnożółta do jasnobrązowej;
- barwa: łuski mięsistej – kremowa lub kremowo zielonkawa;
- korzenie : całkowicie zaschnięte;
- powinna być zachowana jednolitość odmiany, średnica nie mniej niż 4 cm.;
3.Marchew bez naci w ilości 20 000 kg ;
– dostarczona w stanie świeżym, pochodząca z odpowiednich gleb, nieprzenawożona i zebrana we właściwym terminie agrotechnicznym.
Wymagania jakościowe:
- korzenie marchwi muszą być : zdrowe, całe, czyste, jędrne, nie popękane, bez bocznych rozgałęzień;
- barwa korzeni marchwi musi być : jednolita, typowa dla odmiany;
- kształt marchwi musi być: o kształcie stożkowym, gładkim o świeżym wyglądzie;
- nie może zawierać domieszek innych odmian - musi być zachowana jednolitość odmiany;
- średnica mierzona w najszerszym przekroju od 4 cm ;
- nie dopuszcza się korzeni o żółtym zabarwieniu;
- marchew musi być wolna od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego;
4. Kapusta biała w ilości 13 000 kg ;
- musi być dostarczona w stanie świeżym z odmian późnych, pochodząca z odpowiednich gleb, nieprzenawożona i zebrana we właściwym terminie agrotechnicznym.
Wymagania jakościowe:
- wygląd główek: całe, świeże, czyste, zdrowe, jędrne, z liśćmi przyciętymi, prawidłowo wykształcone, okrągłe i ścisłe, o świeżym wyglądzie z usuniętymi zwiędniętymi liśćmi;
- jednolitość: jednolite odmianowo, zbliżone pod względem wielkości i średnicy, średnica nie mniejsza niż 20 cm.;
5. Kapusta czerwona w ilości 3 000 kg ;
- musi być dostarczona w stanie świeżym z odmian późnych, pochodząca z odpowiednich gleb, nieprzenawożona i zebrana we właściwym terminie agrotechnicznym.
Wymagania jakościowe:
- wygląd główek: całe, świeże, czyste, zdrowe, jędrne, z liśćmi przyciętymi, prawidłowo wykształcone, okrągłe i ścisłe, o świeżym wyglądzie z usuniętymi zwiędniętymi liśćmi;
- jednolitość: jednolite odmianowo, zbliżone pod względem wielkości i średnicy, średnica nie mniejsza niż 20 cm.;
6. Seler korzeń bez naci w ilości 8 500 kg ;
– musi być dostarczony w stanie świeżym, z odmian późnych, pochodzących z odpowiednich gleb, nieprzenawożony i zebrany w odpowiednim terminie agrotechnicznym.
Wymagania jakościowe:
- wygląd korzeni: całe, czyste, zdrowe, kształtne, niezwiędnięte, nie sparciałe, z krótko przyciętymi korzeniami bocznymi, o miąższu białym lub kremowo - białym bez pustych komór wewnętrznych;
- średnica korzeni od 10 cm ;
7. Pietruszka korzeń bez naci w ilości 8 500 kg ;
– musi być dostarczona w stanie świeżym, pochodzących z odpowiednich gleb, nieprzenawożona i zebrana w odpowiednim terminie agrotechnicznym.
Wymagania jakościowe :
- wygląd korzeni : całe, czyste, zdrowe, kształtne, niezwiędnięte, nie sparciałe, bez rozgałęzień i narośli;
- zabarwienie charakterystyczne dla danej odmiany;
- średnica korzeni w najszerszym miejscu od 3 cm ;
8. Por w ilości 8 500 kg ;
- musi być dostarczony w stanie świeżym z odmian późnych, pochodzący z odpowiednich gleb, nieprzenawożony i zebrany we właściwym terminie agrotechnicznym.
Wymagania jakościowe:
- wygląd: cały, świeży, czysty, zdrowy, jędrny, z liśćmi przyciętymi do długości nie przekraczającej dwóch długości części wybielonej (cebuli rzekomej), prawidłowo wykształcony, prosty i ścisły;
- cebula o świeżym wyglądzie z usuniętymi zwiędniętymi lub uschniętymi liśćmi;
- jednolity odmianowo, zbliżony pod względem wielkości i średnicy, średnica części wybielonej nie mniejsza niż 2 cm ;
CZĘŚĆ 2
1. Kapusta kiszona w ilości 3 500 kg;
Wymagania jakościowe
- musi być zebrana we właściwym terminie agrotechnicznym, pochodząca z odpowiednich gleb, nieprzenawożona;
- barwa kapusty kiszonej musi być: biała do kremowej – jednolita, nie dopuszcza się kapusty o żółtym zabarwieniu;
- nie może zawierać domieszek innych odmian;
- kształt zewnętrzny na przekroju – skrawki nitkowate, podłużne;
- konsystencja , wrażenie w dotyku – skrawki muszą być jędrne i chrupkie;
- smak – kwaskowy, charakterystyczny dla kapusty kiszonej;
- opakowanie i oznakowanie kapusta kiszona powinna być pakowana w pojemniki (beczki plastikowe) posiadające atest PZH na możliwość kontaktu z żywnością o wadze (sucha masa – bez jej zalewy) od 80 kg do 110 kg netto, które będą zwracane po ich opróżnieniu;
- oznakowanie uwzględniające warunki przechowywania temperatury - minimum 150C ;
- data minimalnej trwałości od dnia dostawy minimum 2 miesiące.
2. Ogórek kwaszony w ilości 3 500 kg;
Wymagania jakościowe
- muszą być zebrane we właściwym terminie agrotechnicznym, pochodzące z odpowiednich gleb, nieprzenawożone;
- wygląd: całe, pełne w środku, jednolite odmianowo;
- zbliżone pod względem wielkości i średnicy;
- opakowanie i oznakowanie ogórki kwaszone powinny być pakowane w pojemniki (beczki plastikowe) posiadające atest PZH na możliwość kontaktu z żywnością o wadze masy netto od 70 kg do 100 kg, które będą zwracane po ich opróżnieniu;
- oznakowanie uwzględniające warunki przechowywania temperatury - minimum 150C ;
- data minimalnej trwałości od dnia dostawy minimum 2 miesiące.
CZĘŚĆ 3
Ziemniaki jadalne w ilości 145 000 kg;
– dostarczone w stanie świeżym, powinny pochodzić z odpowiednich gleb lżejszych, racjonalnie nawożonych mineralnie (nieprzenawożone azotem), zebrane we właściwym terminie agrotechnicznym, przechowywane w temperaturze i wilgotności powietrza zalecanej dla danego gatunku.
Wymagania jakościowe :
- wygląd bulwy ziemniaka: okrągło – owalny, kształtny (regularny charakterystyczny dla danej odmiany), skórka mocna i gładka, czysta bez uszkodzeń mechanicznych, muszą być dojrzałe,
zdrowe, suche, nie zazielenione;
- zabarwienie przekroju: miąższ kremowy o małej zdolności do ciemnienia bulw surowych a tym samym po dokonaniu obróbki termicznej;
- musi być zachowana jednolitość odmiany t. j.: tego samego pochodzenia, tej samej odmiany, jakości i wielkości;
- wymagana średnica: poprzeczna min. 5,0 cm i podłużna min. 7,5 cm.
|