Przedmiotem zamówienia są dostawy artykułów spożywczych.
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia:
Pakiet I. Jaja,
Pakiet II. Pieczywo,
Pakiet III. Warzywa mrożone,
Pakiet IV. Wyroby garmażeryjne świeże,
Pakiet V. Ryby mrożone i przetwory rybne,
Pakiet VI. Artykuły delikatesowe,
Pakiet VII. Mleko i jego przetwory,
Pakiet VIII. Wędliny,
Pakiet IX. Mięso,
Pakiet X. Mięso drobiowe mrożone.
Zestawienie asortymentowo-ilościowe dla poszczególnych pakietów przedstawia załącznik nr 3 (odpowiednio 3.1 - 3.10) do Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia (zwanej w dalszej części SIWZ), będący jednocześnie Formularzem cenowym zwanej w dalszej części SIWZ.
Zamawiający zastrzega, iż w wyniku zmniejszenia zapotrzebowania, wielkość przedmiotu zamówienia może ulec zmianie.
W przypadku zrealizowania mniejszej wartości lub ilości przedmiotu zamówienia niż wynika to z określonego umową przedmiotu zamówienia, Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia w stosunku do Zamawiającego.
Ponadto w przypadku dokonania zmian organizacji żywienia, skutkujących zaprzestaniem działalności kuchni szpitalnej Zamawiający może odstąpić od umowy w terminie 30 dni od powzięcia wiadomości o tych okolicznościach. W takim wypadku Wykonawca nie ma prawa do naliczenia Zamawiającemu kary umownej z tytułu odstąpienia od umowy ani kierować do Zamawiającego innych roszczeń związanych z wcześniejszym rozwiązaniem umowy, za wyjątkiem żądania wynagrodzenia za zrealizowaną część umowy.
Minimalna zawartość białka dla oferowanej kiełbasy białej, zwyczajnej, parówki wp. cienkiej, pieczeni wp., kaszanki z kaszy gryczanej, pasztetu drobiowego wynosi nie mniej niż 10 %, a dla oferowanej kiełbasy szynkowej, szynki wp., gotowanej, szynki kons., polędwicy sopockiej, polędwicy z indyka, nie mniej niż 15% (dotyczy Pakietu Nr VIII),
Porcje oferowanych udek winny wynosić co najmniej 230 g, a wielkość oferowanych opakowań piersi drobiowych co najmniej 1000 g. (dotyczy Pakietu Nr X).
Udział mięsa oddzielanego mechanicznie w produktach wędliniarskich, stanowiących przedmiot zamówienia nie może przekroczyć 15 %, a wykaz składników dołączony do tych produktów musi precyzyjnie określać ten udział. (dotyczy Pakietu Nr XIII - X).
Warunki dostaw dla Pakietów I-VII:
Artykuły żywnościowe, będące przedmiotem postępowania, dostarczane do Zamawiającego muszą posiadać okres przydatności do spożycia nie krótszy niż dwie trzecie całkowitego jego okresu.
Przedmiot zamówienia winien być oznakowany zgodnie z przepisami ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2014 r., poz. 669) oraz ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 ze zm.).
Kartony z dostarczonymi rybami mrożonymi i rybami w konserwie muszą być zamknięte, opatrzone metką papierową zawierającą zapis daty i godziny produkcji, oraz pieczęć producenta.
Ponadto w przypadku ryb mrożonych, każda dostarczona partia winna posiadać podaną datę zamrożenia.
Warunki dostaw dla Pakietów XIII-X:
Mięso, wędliny i drób dostarczane do Zamawiającego oraz stosowane w produkcji przetworów dla jego potrzeb, musi pochodzić od producentów krajowych z bieżącego uboju.
Czas pomiędzy zakończeniem rozbioru półtuszy a odbiorem mięsa surowego przez Zamawiającego nie może przekraczać 36 godzin.
Pojemniki z dostarczonym towarem muszą być zamknięte i oplombowane plombą metalową przez Kontrolę Jakości oraz opatrzone metką papierową zawierającą zapis daty i godziny produkcji, pieczęć producenta oraz numer osoby pakującej (jeśli posiada) lub numer zmiany, podczas której towar został zapakowany.
Przedmiot zamówienia winien być oznakowany zgodnie z przepisami ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t.j. Dz.U. 2005 Nr 187 poz. 1577) oraz ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2010 Nr 136 poz. 914 ze zmianami).
Proces zamrażania dostarczanego drobiu musi przebiegać tzw. metodą szokową. Zamrażanie elementów musi się odbywać w temperaturze min. - 40ºC, przechowywane następnie w temperaturze nie wyższej niż -12 °C, zgodnie z procedurami przewidzianymi dla mięsa mrożonego, co eliminuje możliwości pogarszania się jakości elementów drobiu.
Do obowiązków Dostawcy ponadto należy:
Dostarczanie asortymentu zgodnie z ofertą.
Transport dostarczanego asortymentu do siedziby Zamawiającego, przy użyciu pojazdu odpowiednio przystosowanego do przewożenia żywności, zgodnie z obowiązującymi normami. Odbiór towaru odbywać się będzie w siedzibie Zamawiającego, zgodnie z warunkami umowy w tym zakresie oraz w oparciu o kartę kontroli przyjęcia towaru (monitorowanie CCP1), stosowaną przez Zamawiającego. Wzór Karty kontroli stanowi załącznik Nr 1 do Projektu umowy (załącznika Nr 5 do SIWZ).
Ryby mrożone oraz warzywa mrożone winny być przewożone specjalistycznymi środkami transportu, posiadającymi konstrukcję i wyposażenie odpowiednie do rodzaju przewożonych artykułów (odpowiednio przystosowanymi, zapewniającymi zachowanie właściwej dla mrożonego produktu temperatury).
Przedstawianie na każde żądanie Zamawiającego:
- aktualnych badań weterynaryjnych partii asortymentu dostarczanego do Zamawiającego, przeznaczanego do przetworzenia dla jego potrzeb (dotyczy Pakietów XIII-X),
- dokumentu potwierdzającego laboratoryjne badanie przechowalnicze w kierunku spełnienia kryteriów mikrobiologicznych w myśl Rozporządzenia Komisji (WE) nr 2073/2005 (dotyczy Pakietów XIII-X),
- Handlowego Dokumentu Identyfikacyjnego (HDI) (dotyczy Pakietów XIII-X)
OpisPrzedmiotem zamówienia są dostawy jaj. Szacunkowa wartość przedmiotu zamówienia w PLN (bez VAT): 11500,00-12500,00Przedmiotem zamówienia są dostawy pieczywa. Szacunkowa wartość przedmiotu zamówienia w PLN (bez VAT): 37000,00-42000,00Przedmiotem zamówienia są dostawy warzyw mrożonych. Szacunkowa wartość przedmiotu zamówienia w PLN (bez VAT): 8800,00-10000,00Przedmiotem zamówienia są dostawy wyrobów garmażeryjnych świeżych. Szacunkowa wartość przedmiotu zamówienia w PLN (bez VAT): 6800,00-7500,00Przedmiotem zamówienia są dostawy ryb mrożonych i przetworów rybnych. Szacunkowa wartość przedmiotu zamówienia w PLN (bez VAT): 15500,00-17000,00Przedmiotem zamówienia są dostawy artykułów delikatesowych. Szacunkowa wartość przedmiotu zamówienia w PLN (bez VAT): 65000,00-75000,00Przedmiotem zamówienia są dostawy mleka i jego przetworów. Szacunkowa wartość przedmiotu zamówienia w PLN (bez VAT): 60000,00-70000,00Przedmiotem zamówienia są dostawy wędlin. Szacunkowa wartość przedmiotu zamówienia w PLN (bez VAT): 58000,00-65000,00Przedmiotem zamówienia są dostawy mięsa. Szacunkowa wartość przedmiotu zamówienia w PLN (bez VAT): 85000,00-97000,00Przedmiotem zamówienia są dostawy mięso drobiowe mrożone. Szacunkowa wartość przedmiotu zamówienia w PLN (bez VAT): 65000,00-80000,00 |