1. Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy mięsa czerwonego, mięsa białego i wędlin dla jednostek gastronomicznych Fundacji ŻAK Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie;
2. Wykaz obiektów gastronomicznych administrowanych przez Fundację ŻAK UWM objętych dostawami
w zakresie objętym przedmiotem zamówienia:
1) Magazyn Żywności, Olsztyn, ul. Prawocheńskiego 4;
2) Restauracja Kortowska, Olsztyn, ul. Heweliusza 28;
3) Stołówka Akademicka Kuźnia smaków, Olsztyn, ul. Prawocheńskiego 4;
4) Bar Pod Klonem, Olsztyn, ul. Oczapowskiego 12b
5) Kropka, Olsztyn, ul. Kanfojskiego 4;
6) Bar Filmowy, Olsztyn, ul. Obitza 1;
7) Bufet Akademicki Centrum Konferencyjne ul. Dybowskiego 11.;
8) Biblioteka Cafe, Olsztyn, ul. Oczapowskiego 12B;
9) Cafe Bar, Olsztyn, ul. Warszawska 30, Budynek Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego
w Olsztynie;
3. Zamawiający wymaga, by wykonawca świadczył dostawy przez okres 6 dni (od poniedziałku do soboty)
od godz. 5:30 do godz. 16:00.
4. Dostawa zamówienia powinna być realizowana na podstawie wypełnionego formularza Zlecenia na koszt i ryzyko Wykonawcy w środkach transportu przystosowanych do przewozu przedmiotu zamówienia w należytych warunkach sanitarnych zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach prawa.
5. Dostawy realizowane będą przez Wykonawcę od 1 kg, łącznie z rozładunkiem i wniesieniem zamówionego towaru (minimum logistyczne).
6. Czas realizacji złożonego zamówienia nie przekroczy 3h liczonych od godziny złożenia zamówienia.
7. Wymagania odnośnie przedmiotu zamówienia:
7.1 Wykonawca dostarczy produkty spełniające wymogi i wytworzone zgodnie z obowiązującymi przepisami
w szczególności, takimi jak:
a) Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie Żywności i Żywienia (tekst jednolity
z dnia 08.04.2015r. Dz. U. z 2015r. poz. 594 ze zm.)
b) Ustawa z dnia 16 grudnia 2005r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (tekst jednolity z dnia 07.11.2014r. Dz. U. z 2014r. poz. 1577 ze zm.),
c) Ustawa z dnia 21 grudnia 2000r. o jakości handlowej artykułów rolno spożywczych (tekst jednolity z dnia 23.04.2015r. Dz. U. z 2015r. poz. 678 ze zm.),
d) Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004r., str. 55; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14) zmienione przez Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1243/2007 z dnia 24.10.2007r. (Dz. Urz. UE L 281 z 25.10.2007r. str. 8),
e) Rozporządzenie (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004r., str. 206; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 75) ze zmianami dotyczącymi Załącznika nr I - Świeże mięso - Rozporządzenie (WE) Nr 1021/2008 z dnia 18.10.2008r. Dz. Urz. UE L 277 z 18.10.2008r. ze zm.),
f) Rozporządzenie Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa Żywnościowego, powołującego Europejski Urząd np.: Bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa Żywności (Dz. U. UE L Nr 31, poz. 1),
g) Rozporządzenie nr 1935 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r.
w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z Żywnością oraz uchylającego Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. U. UE L Nr 338, poz. 4),
h) Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007r. w sprawie znakowania środków spożywczych (tekst jednolity Dz. U. 2014r. poz. 774),
i) Rozporządzenie nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r.
w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE L Nr 139, poz. 1).
7.2 Wykonawca zobowiązany jest do bezwzględnego zagwarantowania spełnienia warunków jakościowych produktów oraz terminów ważności na dostarczony towar.
7.3 Wykonawca dostarczy przedmiot zamówienia specjalistycznym transportem przystosowanym do przewozu żywności, zgodnie z obowiązującymi przepisami.
7.3 Opakowania jednostkowe oraz transportowe (zbiorcze) muszą być oznakowane zgodne z wymogami Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Do każdej dostawy Wykonawca dołączy dokumenty potwierdzające termin przydatności do spożycia na dany towar. |
Biuletyn |
1
|
Nazwa |
Fundacja "Żak" Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
|
Ulica |
ul. Kanafojskiego 2
|
Nr domu |
2
|
Miejscowość |
Olsztyn
|
Kod Pocztowy |
10-722
|
Województwo |
warmińsko-mazurskie
|
Tel |
089 52333231 w. 42
|
Fax |
089 5233366 w. 28, 0895234856
|
Internet |
www.zak.olsztyn.pl
|
Regon |
51053665100000
|
E-mail |
przetargi@zak.olsztyn.pl
|
Obowiązkowa |
Tak
|
Dotyczy |
1
|
Rodzaj zamówienia |
Inny: Fundacja utworzona przez Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie
|
Rodzaj zam inny |
Fundacja utworzona przez Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie
|
Rodz zam |
D
|
Czy częsci |
Nie
|
Czy dopusza się złożenie oferty wariantowej |
Nie
|
Czy dialog |
Nie
|
Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających |
Tak
|
Zam uzupelniajace |
20% zamówienia podstawowego określonego w II.1.4) niniejszego ogłoszenia
|
Czas |
D
|
Data roz |
01/01/2016
|
Wadium |
Każdy Wykonawca zaproszony do złożenia oferty zobowiązany jest zabezpieczyć swą ofertę wadium, w wysokości: 4.000,00 zł. (słownie: cztery tysiące złotych). Dalsze informacje dotyczące wadium zawarte są w SIWZ
|
Zaliczka |
Nie
|
Uprawnienie |
posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania, tj. posiadają aktualną decyzję o spełnianiu wymagań w zakresie higieny i kontroli produktów pochodzenia zwierzęcego wydaną przez właściwy terytorialnie organ Inspekcji Weterynaryjnej zgodnie z ustawą z dnia 16 grudnia 2005r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (tekst jednolity Dz. U. z 2014r. poz. 1577 ze zm.) lub aktualną decyzję właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej w sprawie zatwierdzenia, warunkowego zatwierdzenia, przedłużenia warunkowego zatwierdzenia zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej zgodnie
z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie Żywności i Żywienia (tekst jednolity z dnia 08.04.2015r. Dz. U. z 2015r. poz. 594 ze zm.),
|
Wiedza |
Zamawiający za Wykonawcę posiadającego niezbędną wiedzę i doświadczenie uzna takiego, który:
wykonał (a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonuje) w ciągu ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy, w tym okresie minimum (2) dwie dostawy mięsa i wyrobów mięsnych, każda o wartości co najmniej 90 000 zł w okresie minimum 12 miesięcznej umowy, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy w tym okresie.
|
Potencjał |
3. Zamawiający za wykonawcę dysponującego potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonania zamówienia lub przedstawiającego pisemne zobowiązanie innych podmiotów do udostępnienia potencjału technicznego i osób zdolnych do wykonania zamówienia uzna takiego, który:
złoży pisemne oświadczenie, iż dysponuje lub będzie dysponować niezbędnym potencjałem technicznym, tj. iż dysponuje co najmniej 4 samochodami przeznaczonymi do przewozu mięsa oraz wyrobów mięsnych, nie starszych niż z roku 2008, o ładowności co najmniej 2,5 tony, posiadających co najmniej izotermę oraz możliwość stałej kontroli temperatury przewozu produktów - zgodnie z załącznikiem nr 6 do specyfikacji istotnych warunków zamówienia.
|
Zdolne |
Zamawiający za wykonawcę dysponującego potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonania zamówienia lub przedstawiającego pisemne zobowiązanie innych podmiotów do udostępnienia potencjału technicznego i osób zdolnych do wykonania zamówienia uzna takiego, który:
złoży pisemne oświadczenie, iż dysponuje lub będzie dysponować niezbędnym potencjałem technicznym, tj. iż dysponuje co najmniej 4 samochodami przeznaczonymi do przewozu mięsa oraz wyrobów mięsnych, nie starszych niż z roku 2008, o ładowności co najmniej 2,5 tony, posiadających co najmniej izotermę oraz możliwość stałej kontroli temperatury przewozu produktów - zgodnie z załącznikiem nr 6 do specyfikacji istotnych warunków zamówienia.
|
Sytuacja |
Zamawiający za Wykonawcę znajdującego się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia uzna takiego, który:
a) posiada środki finansowe lub zdolność kredytową na kwotę co najmniej: 120.000,00 zł (słownie: sto dwadzieścia tysięcy złotych),
b) jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej na kwotę, co najmniej: 100.000,00 zł (słownie: sto tysięcy złotych),
|
Oswiadczenie potwierdzenia 1 |
Tak
|
Oswiadczenie potwierdzenia 4 |
Tak
|
Oswiadczenie potwierdzenia 15 |
Tak
|
Oswiadczenia wykluczenia 1 |
Tak
|
Oswiadczenia wykluczenia 2 |
Tak
|
Oswiadczenia wykluczenia 3 |
Tak
|
Oswiadczenia wykluczenia 4 |
Tak
|
Oswiadczenia wykluczenia 5 |
Tak
|
Oswiadczenia wykluczenia 6 |
Tak
|
Oswiadczenia wykluczenia 7 |
Tak
|
Oswiadczenia wykluczenia 8 |
Tak
|
Dok grup kap 1 |
Tak
|
Dokument podmiotów |
Tak
|
Dok podm zag 2 |
Tak
|
Dok podm zag 3 |
Tak
|
Dok podm zag 4 |
Tak
|
Dok podm zag 5 |
Tak
|
Niepełnosprawne |
Nie
|
Kod trybu zamówienia |
PN
|
Czy zmiana umowy |
Tak
|
Zmiana umowy |
Zamawiający przewiduje możliwość wprowadzenia zmian do umowy, w trybie przewidzianym
w art. 144 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych, w następującym zakresie i w następujących przypadkach:
1) zmiany terminu wykonania zamówienia lub terminów zapłaty
2) zmiany ceny brutto przy czym cena netto pozostaje bez zmian w sytuacji, gdy zmieni się stawka podatku VAT
3) zmianę jakości, parametrów lub innych cech charakterystycznych dla przedmiotu zamówienia, w tym zmianę numeru katalogowego produktu bądź nazwy własnej produktu;
4) zmianę elementów składowych przedmiotu zamówienia na zasadzie ich uzupełnienia lub wymiany, o ile przedmiot zamówienia będzie miał elementy składowe;
5) zmianę sposobu konfekcjonowania przedmiotu umowy, w tym sposobu opakowania;
6) zmianę ilości szczegółowego asortymentu objętego przedmiotem zamówienia zgodnie
z uzasadnionymi potrzebami Zamawiającego, jeśli w wyniku tych zmian nie nastąpi zwiększenie wartości umowy,
7) obniżenia ceny netto,
8) zmiana rachunku bankowego Wykonawcy.
|
Kod kryterium |
B
|
Kryt 1p |
90
|
Kryt 2 |
Jakość
|
Kryt 2p |
10
|
Adres strony internetowej siwz |
www.zak.olsztyn.pl
|
Adres uzyskania siwz |
Fundacja ŻAK UWM w Olsztynie ul. Cz. Kanafojskiego 2 10-722 Olsztyn
|
Data składania wniosków |
21/12/2015
|
Godzina składania wniosków |
10:00
|
Miejsce |
Sekretariat Fundacji ŻAK UWM w Olsztynie p. 7 ul. Cz. Kanafojskiego 2 10-722 Olsztyn
|
Termin |
Obowiązuje termin
|
Termin związania ofertą |
30
|
Czy unieważnienie |
Nie
|
Dok potw 1 |
Tak
|
Dok potw 5 |
Tak
|
Inne dokumenty potwierdzające |
Aktualna decyzję o spełnianiu wymagań w zakresie higieny i kontroli produktów pochodzenia zwierzęcego wydaną przez właściwy terytorialnie organ Inspekcji Weterynaryjnej zgodnie z ustawą z dnia 16 grudnia 2005r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (tekst jednolity Dz. U. z 2014r. poz. 1577 ze zm.) lub aktualną decyzję właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej w sprawie zatwierdzenia, warunkowego zatwierdzenia, przedłużenia warunkowego zatwierdzenia zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej, zgodnie z ustawą
z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie Żywności i Żywienia (tekst jednolity z dnia 08.04.2015r. Dz. U. z 2015r. poz. 594 ze zm.).
|